Kvelden før Oscar-nominasjonene…

Det er i skrivende stund kvelden før Oscar-nominasjonene offentliggjøres. Med andre ord på høy tid å proklamere årets forhåndstips – noe som ser ut til å bli en småkjedelig øvelse i år, tatt i betraktning det uvanlig forutsigbare utvalget av kandidater. Her er det ingen grunn til å holde på hatten for store overraskelser.

Beste film

Fem filmer utkrystalliserer seg som klare favoritter. Antakelig er det bare superheltfilmen The Dark Knight som kan føle en viss usikkerhet på kroppen. En film som The Wrestler har fått vind i seilene den siste tiden og er klar til å vippe Nolans publikumsvinner av pinnen. WALL-E, Doubt og The Reader nevnes av andre (men ikke av meg). Selv ser jeg gjerne Sam Mendes’ mørke samlivsdrama Revolutionary Road ta en fortjent plass blant de fem, og helt utenkelig er det heller ikke. Akademiet bytter gjerne ut én av filmene som fikk PGA-nominasjon med en annen. I år holder jeg likevel en knapp på forhåndsfavorittene.

The Curious Case of Benjamin Button
Milk
Slumdog Millionaire
The Dark Knight
Frost/Nixon

Beste regi

En kategori som ofte går hånd i hånd med overnevnte kategori – og særlig når filmene har så markante regissørnavn som tilfellet er i år. En auteur som Darren Aronofsky lurer imidlertid i kulissene med The Wrestler og er kapabel til å vippe for eksempel Ron Howard av kvintetten, vel vitende om at mannen med baseballcapsen åpenbart er godt likt i Hollywood. Siden jeg feiget ut i forrige kategori, tar jeg sjansen her:

David Fincher, The Curious Case of Benjamin Button
Danny Boyle, Slumdog Millionaire
Christopher Nolan, The Dark Knight
Darren Aronofsky, The Wrestler
Gus Van Sant, Milk

Beste mannlige hovedrolle

Her er det mer åpent og dermed mer spennende. Mickey Rourke og Sean Penn er imidlertid selvskrevne. Førstnevnte er dessuten en rimelig klar favoritt i min bok, også før Golden Globe-utdelingen. Fem mann kjemper om de tre ledige: Clint Eastwood drar fordel av navnet og spiller hovedrollen i en film mange av en eller annen grunn liker svært godt (Gran Torino), men som neppe får mange andre nominasjoner. Det kan være i Clints favør. Brad Pitt er stjernenavnet som spiller hovedrollen i en av forhåndsfavorittene. Leonardo DiCaprio har også både navn og kvalitet, og ble dessuten (ufortjent) oversett for The Departed. På den andre siden av stjerneskalaen, men ikke kvalitetsskalaen, finner vi Richard Jenkins for The Visitor – samt Frank Langella for Frost/Nixon. Her styres mye av magefølelsen:

Sean Penn, Milk
Leonardo DiCaprio, Revolutionary Road
Richard Jenkins, The Visitor
Mickey Rourke, The Wrestler
Frank Langella, Frost/Nixon

Beste kvinnelige hovedrolle

Mange solide navn og rolleprestasjoner også her – med Kate Winslet som storfavoritt for fabelaktig tolkning i Revoluionary Road. I sjiktet bak følger (naturligvis) Meryl Streep sammen med Angelina Jolie og Anne Hathaway. Men hvem tar den siste plassen? Kristin Scott Thomas, Sally Hawkins eller Melissa Leo? Uten at jeg skal være arrogant nok til å tro at 4 av 5 allerede har en nominasjon i boks. Det er det vel egentlig bare Kate Winslet som har. Tipsene:

Kate Winslet, Revolutionary Road
Meryl Streep, Doubt
Anne Hathaway, Rachel Getting Married
Angelina Jolie, Changeling
Sally Hawkins, Happy-Go-Lucky

Beste mannlige birolle

Denne går til Heath Ledger. Rett og slett fordi han spilte skjorta av alle andre manlige skuespillere som hadde en birolle på kino i 2008. Likevel: fire statister må være med for å fylle opp kvintetten.

Heath Ledger, The Dark Knight
Dav Patel, Slumdog Millionaire
Josh Brolin, Milk
Philip Seymour Hoffman, Doubt
Eddie Marsan, Happy-Go-Lucky

Beste kvinnelige birolle

2008 har vært Kate Winslets store år, og hun sikrer sin andre nominasjon med The Reader. Med seg får hun ganske sikkert Penelope Cruz, et par skuespillere fra Doubt og for eksempel Marisa Tomei? Frieda Pinto er en spennende outsider for høytelskede Slumdog Millionaire. En typisk joker.

Kate Winslet, The Reader
Penelope Cruz, Vicky Cristina Barcelona
Marisa Tomei, The Wrestler
Viola Davis, Doubt
Amy Adams, Doubt

Fordi tiden ikke strekker til, kommer resten av tipsene i hurtigformat:

Beste originalmanus

Mike Leigh, Happy-Go-Lucky
Joel og Ethan Coen, Burn After Reading
Dustin Lance Black, Milk
Tom McCarthy, The Visitor
Charlie Kaufman, Synecodoche New York

Beste adapterte manus

Eric Roth, The Curious Case of Benjamin Button
Justin Haythe, Revolutionary Road
Simon Beaufoy, Slumdog Millionaire
Peter Morgan, Frost/Nixon
Jonathan og Christopher Nolan, The Dark Knight
Beste foto

Mandy Walker, Australia
Wally Pfister, The Dark Knight
Claudio Miranda, The Curious Case of Benjamin Button
Anthony Dod Mantle, Slumdog Millionaire
Roger Deakins, Revolutionary Road

De øvrige kategoriene velger jeg ikke å ha noen mening om for øyeblikket. Med unntak av WALL-E som naturligvis tar en overlegen seier i kategorien beste animasjonsfilm. Av de beste fremmedspråklige filmene holder jeg en knapp på Waltz with Bashir (Israel) og The Class (Frankrike), mens det tyske bidraget virker som en opplagt kandidat for Akademiet. Men her vet man aldri hva som foregår, jf. fjoråret og hele nominasjonsprosessen. Tyrkiske 3 Monkeys har nok også gode muligheter, selv om jeg ikke ble helt revet med. Har dessverre ikke sett svenskenes bidrag.

Vel, i morgen får vi fasiten. Vanligvis skjer det like etter klokka 1430 og er over i løpet av 10-15 minutter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: