Revanche (2008)

revanche13

9

Alex (Johannes Krisch) har et hemmelig kjærlighetsforhold til en ulykkelig ukrainsk prostituert, Tamara (Irina Potapenko). For å berge det skjøre forholdet, og for å bygge et fundament for hennes fremtid, trenger han penger slik at de kan rømme og starte på nytt. I desperasjon velger han en rask og primitiv utvei i form av et simpelt bankran.

Med kjæresten sittende igjen utenfor i fluktbilen, styrter Alex inn i en bank med finlandshette og uladet pistol. Når han kommer ut, overrumples han av en politimann som står ved fluktbilen og forklarer Tamara at de står feilparkert. I et impulsartet øyeblikk retter Alex pistolen mot politimannen, truer ham ned i bakken, kaster seg inn i bilen og setter klampen i bånn.

I de påfølgende skjebnesvangre sekundene reiser politimannen seg, sikter mot hjulene på bilen som akselerer fra ham, men treffer isteden bakruta. Alex kommer unna, men kjæresten treffes av skuddet og dør momentant.

revanche1

Alex drar direkte til bestefaren som bor på en gård ute på landet. Her slår han seg til ro, forsøker å bearbeide angsten og få den traumatiske episoden på avstand. Men det er her, på den lune østerrikske landsbygda, at historien tar en dramatisk vending. Her må Alex konfronteres med den nære og vonde fortiden, og står plutselig overfor redselsfulle kvaler som spiser ham opp innenfra.

I en dvelende og psykologiserende form, byr Revanche på krevende utfordringer også for sitt publikum. Det er tung materie regissør Götz Spielmann gir seg i kast med, der han kverner ut en karakterdrevet hevnfilm som kryper smertefullt inn under huden.

Stillheten i de lange tagningene fremover den menneskelige smerten og isolasjonen, mens tradisjonell filmmusikk viker unna for de naturlige lydene som brukes bevisst understrekende. Som i åpningsscenen når stillheten brytes raskt og uventet når en stein kastes i det blikklare vannet. Man vet aldri riktig hva som er i gjerdet.

revanche12

Den tyskspråklige originaltittelen, Revanche, har dobbel betydning: revansje forstått som å hevne seg, og samtidig som uttrykk for «en ny sjanse». Og det er nettopp mellom de to dimensjonene filmens hovedperson forflytter tankene.

Revanche skaper troverdighet rundt en ytre ramme som på avstand virker konstruert; fordi den er så genuin, så subtilt søkende, så tungt til stede i øyeblikkene og så gjennomført sterk i alle ledd. En film som allerede nå seiler opp som en av mine favoritter fra inneværende år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: