Die Welle (2008)

diewelle12

7

Die Welle (The Wave) tar utgangspunkt i en bok av Todd Strasser, hvor en skoleklasse på High School i 60-tallets California blir utsatt for et eksperiment som går altfor langt. Historien er også tidligere filmatisert gjennom en amerikansk tv-film i 1981.

Regissør og manusforfatter Dennis Gansel videreutvikler her den opprinnelige ideen, ikke bare ved å flytte handlingen til nåtidens Tyskland, men også ved å dramatisere historien ytterligere.

Jürgen Vogel (Der Freie Wille) spiller læreren som skal undervise en i utgangspunktet uinspirert klasse i fascisme og totalitært styresett. Et tema som av naturlige årsaker fremdeles er svært betent i Tyskland. Men så spør læreren: kan det som skjedde under «det tredje riket» skje igjen?

Elevene avfeier problemstillingen. Uten samtidig å forstå at de dras inn i et eksperiment som er ment å gi økt forståelse og refleksjon, men som gradvis bygger opp mot et langt mer fatalt utfall idet ungdommenes engasjement tar overhånd. Og læreren ikke ser faresignalene tidsnok.

Dennis Gansel regisserer med stort engasjement og smittende energi, hele tiden søkende etter en realisme han finner i gode skuespillere. Men substansen og troverdigheten står i fare for å falle ut av prosjektet i en unødvendig drastisk og platt finale. Likevel kommer det viktige budskapet krystallklart frem: grobunn for fascistisk oppblomstring finnes i de fleste miljøer.

En film spesielt egnet for fremvisning i skoleklasser med påfølgende diskusjon.

En kommentar om “Die Welle (2008)

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: