Oscar-nominasjon-tipping

Tirsdag ettermiddag offentliggjøres årets Oscar-nominasjoner i det som må karakteriseres som et sjeldent godt filmår. Det betyr at mange svært gode kandidater vil bli oversett, og selv om det allerede finnes klare favoritter og noen sikre kort, er det alltid rom for et par overraskelser. Spennende blir det uansett.

Siden jeg de par siste årene har truffet bemerkelsesverdig godt med mine forhåndstips, tenkte jeg å legge ut nominasjonstipsene til allmenn beskuelse her på Speilet i år. Har plukket ut de kategoriene der jeg mener å ha litt oversikt. De andre lar jeg ligge.

Beste film
There Will Be Blood
No Country for Old Men
Into the Wild
Juno
Atonement

Kommentar: Coen-brødrenes No Country for Old Men er i øyeblikket favoritt. Nominasjonen er kun en formalitet. There Will Be Blood er kanskje den fremste utfordreren. Juno blir årets komedie som sniker seg med, men som neppe har mulighet til å vinne. Atonement var en tidlig favoritt, men har mistet litt vind i seilene den siste tiden (til tross for Golden Globe-suksess). Har likevel på følelsen at den kommer med — i likhet med Sean Penns Into the Wild.

Ellers merkes det spesielt godt i denne kategorien at det har vært et sterkt år. Ingenting er avgjort. American Gangster har lykkes både kommersielt og blant kritikere, og er en film som fort kan få en nominasjon. Michael Clayton stiller også sterkt, mens franske The Diving Bell and the Butterfly heller ikke må avskrives. Til slutt har vi Sweeney Todd som en potensiell outsider.

Det bør jo også nevnes at Zodiac og The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford ikke engang er med i diskusjonen. Til tross for at det er de to beste filmene…

Mannlige hovedrolle
Johnny Depp for Sweeney Todd
Daniel Day Lews for There Will Be Blood
Viggo Mortensen, Eastern Promises
George Clooney, Michael Clayton
Emile Hirsch, Into the Wild

Kommentar: Day Lewis er sikker. Johnny Depp og George Clooney er godt likt. Viggo Mortensen er oversett tidligere. Det rettes på i år. Emile Hirsch er up-and-coming og vil få den siste plassen på bekostning av Ryan Gosling (Lars and the Real Girl) siden sistnevnte var nominert så sent som i fjor. Uansett vet alle at Daniel Day Lews vil vinne.

Men se også opp for Denzel Washington som et tradisjonelt og kjedelig valg for prestasjonen i American Gangster (for ikke å snakke om Tom Hanks i Charlie Wilson’s War). James McAvoy (Atonement) er også i høyeste grad med i kampen om en nominasjon (uten at jeg helt ser hvorfor). Andre utfordrere verdt å nevne er Josh Brolin (No Country for Old Men), Benicio Del Toro (Things We Lost in the Fire), Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah) og Frank Langella (Starting Out in the Evening). Philip Seymour Hoffman er aktuell med både Before the Devil Knows You’re Dead og The Savages. Og selv om han skal være særdeles god i begge (ikke veldig uventet), så skal det nok mye til for at han får sjansen igjen allerede i år. Antakelig har han større muligheter for birollen i Charlie Wilson’s War.

Personlig skulle jeg gjerne sett Jake Gyllenhaal bli nominert for Zodiac og Chris Cooper for Breach. Kanskje de to ledende rolletolkningene jeg har satt mest pris på i år. For ikke å glemme Sam Riley som Ian Curtis i Control. I tillegg mener jeg at Casey Affleck burde vært et naturlig valg for The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, men mye tyder på at han isteden nomineres i kategorien for beste birolle…

Kvinnelige hovedrolle
Ellen Page, Juno
Marion Cotillard, La vie en Rose
Julie Christie, Away from Here
Keira Knightley, Atonement
Angelina Jolie, A Mighty Heart

Kommentar: En interessant blanding her. De tre førstnevnte er alle sikre kort. Med Julie Christie som knapp favoritt foran Marion Cotillard. De to siste plassene tildeles antakelig Knightley og Jolie slik at vi får litt stjernefaktor på den røde løperen. Cate Blanchett er kanskje heteste utfordrer med Elizabeth: The Golden Age, men faren er stor for at hun isteden sanker stemmene for en annen flm i en annen kategori. Amy Adams (Enchanted) kan være et tips for de som liker å ta sjanser, mens evig populære Jodie Foster (The Brave One) aldri kan avskrives. Det kan heller ikke den alltid gode Laura Linney (The Savages).

Mannlige birolle
Casey Affleck, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Hal Holbrook, Into the Wild
Javier Bardem, No Country for Old Men
Tom Wilkinson, Michael Clayton
Tommy Lee Jones, There Will Be Blood

Kommentar: Kjedelige valg, men jeg blir overrasket om noen av disse ikke kommer med. Et interessant spørsmål er hvordan stemmene fordeler seg mellom Tommy Lee Jones og Paul Dano i birollene i There Will Be Blood. Lee Jones er også en aktuell kandidat i hovedrollekategorien. For øvrig er jeg litt fristet til å legge inn et friskt tips på Max von Sydow (The Diving Bell and the Butterfly). Da muligens på bekostning av Lee Jones eller Hal Holbrook. De andre kandidatene virker for sikre.

Dessuten: Philip Seymour Hoffman hatt et aktivt år i kjølevannet av Capote-suksessen, og vil gjerne ha et ord med i laget her også med Charlie Wilson’s War.

Kvinnelige birolle
Amy Ryan, Gone Baby Gone
Tilda Swinton, Michael Clayton
Cate Blanchett, I’m Not There
Kelly MacDonald, No Country for Old Men
Saoirse Ronan, Atonement

Kommentar: Amy Ryan er selvskreven. Det er også Cate Blanchett. Antakelig Tilda Swinton også. Unge Saoirse Ronan var best i Atonement. Det bør holde til en nominasjon. Kelly MacDonald får den siste plassen for No Country for Old Men. Men i bakgrunn lurer Vanessa Redgrave for sin korte, men sterke opptreden i Atonement. Ruby Dee vil heller ikke være et sjokkerende valg for American Gangster, mens Samantha Morton fortjener all mulig heder og ære for Control. Jeg håper hun når opp. Catherine Keener (Into the Wild), med to tidligere nominasjoner, er også med i racet.

Vanessa Redgrave og Ruby Dee er nok de to som mest sannsynlig kan vippe ut Ronan/MacDonald. Her er det faktisk litt åpent.

Regi
Sean Penn, Into the Wild
Joel og Ethan Coen, No Country for Old Men
Paul Thomas Anderson, There Will Be Blood
Julian Schnabel, The Diving Bell and the Butterfly
Tim Burton, Sweeney Todd

Kommentar: Coen-brødrene trenger ingen diskusjon. Heller ikke Paul Thomas Anderson. Forholdene ligger dessuten til rette for at både Tim Burton og Sean Penn begge får sine første Oscar-nominasjoner — som regissører. Julian Schnabel er, til tross for den overraskende seieren under Golden Globe (som ikke trenger å bety veldig mye), et mer usikkert tips. Likevel tror jeg han kaprer den siste plassen rett foran nesa på Ridley Scott (American Gangster).

Sidney Lumet skal absolutt ikke utelukkes for Before the Devil Knows You’re Dead. Det ville jo vært fantastisk om han ble nominert 50 år etter 12 Angry Men. Paul Greengrass har også en mulighet med The Bourne Ultimatum, men det skal holde hardt. Spesielt ettersom han ble nominert i denne klassen så sent som for to år siden (United 93). Tony Gilroy (Michael Clayton), Jason Reitman (Juno), David Cronenberg (Eastern Promises) og Joe Wright (Atonement) er de fire siste navnene som må nevnes. At David Fincher overses for Zodiac er en skandale, men dessverre et faktum.

De øvrige tipsene i enkel listeform…

Originalmanus
Tony Gilroy for Michael Clayton
Diablo Cody for Juno
Nancy Oliver for Lars and the Real Girl
Steven Zaillian for American Gangster
Brad Bird for Ratatouille

Adapterte manus
Paul Thomas Anderson for There Will Be Blood
Joel og Ethan Coen for No Country for Old Men
Ronald Harwood for The Diving Bell and the Butterfly
Sean Penn for Into the Wild
Christopher Hampton for Atonement

(Her har James Vanderbilt og Aaron Sorkin gode muligheter for å snike seg inn for henholdsvis Zodiac og Charlie Wilson’s War. Selv ikke David Benioff for The Kite Runner kan utelukkes helt. Eller Ben Affleck og Aaron Stockard for Gone Baby Gone. Sterk kategori i år).

Foto
Roger Deakins for The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Roger Deakins for No Country for Old Men
Seamus McGarvey for Atonement
Robert Elswit for There Will Be Blood
Janusz Kaminski for The Diving Bell and the Butterfly

(Zodiac, Into the Wild og American Gangster er fremste utfordrere)

Animasjonsfilm
Ratatouille
Persepolis
The Simpsons Movie

Ikke-engelskspråklige film
Days of Darkness (Canada)
The Counterfeiters (Østerrike)
The Trap (Serbia)
The Unknown (Italia)
The Year My Parents Went on Vacation (Brasil)

(denne kategorien er jo uansett blitt redusert til en vits…)

Og det var de kategoriene jeg ville mene noe om i år. På tirsdag får vi fasiten.

En kommentar om “Oscar-nominasjon-tipping

Legg til din

  1. Ekstrem treffsikkerhet her. Jeg pleier å nøye meg med å tippe prisvinnerne, og pleier å gjøre det brukbart der (13 riktige i forfjor og 12 i fjor, tror jeg det var).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: