*** OSCAR-UTDELINGEN 2009 ***

02:00
Da er vi i gang. Oscar er blåst opp på 42″ med hjelp av tvunetworks.com, og jeg har satt meg godt til rette i sofaen. Stjernene er på vei fra den røde løperen og inn i Kodak Theatre, hvor Hugh Jackman snart holder sin åpningsmonolog. Det store spørsmålet nå: Er han morsom?

02:20
Jeg begynner å gå lei av reklame og dumme intervjuer om kjoler. Heldigvis er det få minutter igjen nå.

02:23
Richard Jenkins intervjues på ABC. Hvis Mickey Rourke mot formodning ikke skulle vinne – gi prisen til Jenkins!

02:30
Nå begynner det!

02:50
Hugh Jackman gjør en godkjent «åpningsmonolog» med mye sang og dans, som ventet, og så får Penelope Cruz nattens første pris som beste kvinnelige birolle (også det som ventet). Mer oppsikstvekkende er den merkelige atmosfæren som skapes av den helt nye settingen. Publikum sitter tett mot scenen, stemningen er intim, scenen liten og selve utdelingen har også fått en helt ny vri som jeg ikke helt vet om jeg liker. Dette er liksom ikke Oscar slik jeg kjenner det.

02:58
Steve Martin og Tina Fey introduserer beste originalmanus. Martin er morsom. Hvorfor kunne ikke han vært host igjen? Tørrvittig med herlig komisk timing -og- improvisasjon. Og prisen går til Milk. Ingen sensasjon og et godt valg. God tale også.

03:02
Beste adapterte manus: Slumdog Millionaire. Antakelig den første av mange statuetter den veien.

03:05
Jack Black og Jennifer Aniston på scenen. Og kamera finner Angelina Jolie ved siden av Brad Pitt. Herlig. Black drar en småmorsom vits før de introduserer de som er nominert til beste animasjonsfilm, i en kategori hvor vi finner nattens mest åpenbare vinner: WALL-E!

03:20:
Beste scenografi går til The Curious Case of Benjamin Button. Fortjent og fint. Beste kostyme (passende presentert av Sarah Jessica Parker og James Bond): The Duchess. For øvrig en film jeg aldri tror jeg kommer til å se. Makeup: The Curious Case of Benjamin Button (veldig fortjent).

03:26
De fra Twilight er på scenen for å introdusere noen romantiske sekvenser fra årets filmer. En merkelig greie. Er det dette som skal trekke unge seere til tv-skjermen?

03:32
Natalie Portman og Ben Stiller (med løsskjegg og tyggegummi i en Joaquin Phoenix-parodi) kommer på scenen for å gi oss de best fotograferte filmene. Dette føles som å se MTV Movie Awards. Stiller gjør sitt beste for å ta oppmerksomheten bort fra de nominerte. Vinneren blir uansett Slumdog Millionaire. Her tok den innersvingen både på The Reader og Benjamin Button. Dette går nok hele veien.

03:45
Seth Rogen og James Franco med småmorsom sketsj.

04:00
Det siste kvarteret har vært forferdelig kjedelig og intetsigende. Masse reklame kun avbrutt av et altfor langt sangnummer med Beyoncé, Abba-musikk og de fra High School Musical på scenen i desperat forsøk på å hente inn unge seere. Og mer reklame…

04:03
Nå tar det seg opp. Beste mannlige birolle skal kåres. Heath Ledger er storfavoritt.

04:08
… og Oscaren går naturligvis til Heath Ledger for The Dark Knight. Heaths mor, far og søster kommer til podiet for å ta i mot prisen på hans vegne. Sterke følelser på scenen og i salen.

04:12
Beste dokumentarfilm. Jeg har kun sett Man on Wire (noe jeg mistenker at mange i Akadmiet også har gjort). Men kanskje er det duket for Werner Herzog? Jeg håper egentlig det, uten at jeg har fått sett filmen. Neida, Man on Wire vant som ventet. Jaja. Den er jo god.

04:28
Will Smith gir statuttene for beste visuelle effekter til spesialeffektcrewet bak The Curious Case of Benjamin Button. Det føles helt riktig. Flott at årets mest nominerte film i hvert fall tar de tekniske prisene, da den neppe tar noen i de «tyngre» kategorien.

04:30
Beste lydredigering går til The Dark Knight. Beste lyd går til Slumdog Millionaire.

04:35
Will Smith får dele ut sin fjerde tekniske pris på rad: beste klipp. Og prisen går til Slumdog Millionaire. Hvis noen fortsatt skulle være i tvil om hvem som blir nattens store vinner…

04:42
Eddie Murphy introduserer Jerry Lewis som får årets æresoscar. Trodde Murphy fortsatt var snurt på Oscarakadmiet. Vel, nå er det to klovner på scenen. En gammel og sliten Lewis får den oppskriftsmessige stående hyllesten. Kort og konsis tale.

04:51
Filmmusikk til de nominerte for «original score». Pent fremført. Vinneren blir Slumdog Millionaire, og jeg er slett ikke uenig. Fortsatt ingen Oscar til Thomas Newman, altså (totalt 10 nominasjoner).

04:56
Musikksmakebiter fra de tre Oscar-nominerte sangene. Som vanlig en kjedelig kategori de gjerne kunne fjernet fra hele utdelingen. Gjesp. Oscaren går til en av låtene i Slumdog Millionaire.

05:05
Beste fremmedspråklige film. Dette blir faktisk spennende. Flere virkelig gode og interessante filmer her, hvor jeg håper og tror på den fantastiske Waltz with Bashir fra Israel. Men så viser det seg altså at Departures fra Japan tar prisen, ikke heeeelt uventet det heller, men kanskje det nærmeste vi har kommet en overraskelse så langt? Morsom tale forresten. Ser frem til å se filmen, den er sikkert god.

05:11
Gjennomgangen av de som har forlatt oss siden sist. Queen Latifah synger. Akkurat det kunne de spart seg for. Mange store som har forlatt oss: Richard Widmark, Charlton Heston, Jules Dassin, Sidney Pollack, Anthony Minghella, Paul Newman m.fl.

05:20
Reese Witherspoon deler ut prisen til beste regissør. Danny Boyle er storfavoritt her. Og overraskelsen uteblir: Boyle tar statuetten. Ydmyk, sjenerøs og tiltalende personlighet, og en drivende dyktig filmskaper. Overhodet ikke noe å si på dette, bare så forferdelig forutsigbart…

05:27
Beste kvinnelige hovedrolle. Kate Winslet er favoritt for det som i virkeligheten var en birolle i The Reader, og er underlig nok ikke nominert for den fantastiske prestasjonen som hovedrolleinnehaver i Revolutionary Road. Anne Hathaway er en verdig utfordrer for Rachel Getting Married. Og legendariske Meryl Streep (Doubt) skal aldri avskrives. Ei heller Angelina Jolie eller outsider Melissa Leo. Sterkt år for kvinnelige hovedroller med andre ord. Og vinneren er…. Kate Winslet!! Flott tale også!

05:38
Beste mannlige hovedrolle. Opptil flere legender av tidligere vinnere på scenen (Robert De Niro og Anthony Hopkins) som presenterer de nominerte. Alle mener dette står mellom Mickey Rourke og Sean Penn, noe det nok også gjør. Jeg holder en knapp på Rourke. Veldig. Men så gikk prisen til Sean Penn. Intet å si på det heller. Og som ventet en politisk appell i en godt holdt takketale.

05:48
Steven Spielberg på scenen. Det betyr at noe stort skal kåres. I dette tilfellet Oscar for beste film. Og det er ikke engang et snev av spenning igjen selv om man legger alt av godvilje til. Akadmiet elsker Slumdog Millionaire, og Slumdog Millionaire vinner Oscar for beste film.

Takk for meg og god natt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: