The Wrestler (2008)

wrestler1

8

Darren Aronofsky hopper fra overambisiøs, filosofisk/pompøs science-fiction i The Fountain til jordnær og ektefølt «tett-på-mennesket»-skildring i The Wrestler. Et aldri så lite kvantesprang, og definitivt i riktig retning.

The Wrestler er den dystre historien om Randy «the Ram» Robinson (Mickey Rourke). En fordums helt fra en tvilsom bransje. Randy har opplevd sine beste dager i wrestlingringen. Nå jobber han vakter i et lokalt supermarked, og opptrer kun i helgene for å kjenne adrenalinet på den slitne kroppen. Etter at han pådrar seg et hjerteinfarkt, får han imidlertid klar beskjed fra legen: hvis du fortsatt ønsker å leve, må du gi deg med wrestling.

The Wrestler er en film med sterke anslag av klisjédynget sportsfilmdramaturgi i en enkel og tradisjonell fortelling.

Men det er her hovedrolleinnehaver Mickey Rourke kommer filmen til unnsetning. Det deformerte ansiktet har aldri kledd en rollekarakter bedre. Rourke, som de siste par årene har kjempet seg tilbake fra avskrevet obskuritet til Hollywood-eliten, har skapt årets mest minneverdige rolle i Randy «the Ram» Robinson, hvor han endelig får fullt utbytte av sitt underbrukte skuespilltalent.

wrestler

The Wrestler moraliserer ikke over livene den skildrer, og gir heller ingen entydige svar. Dette er en film om et menneske som oppdager sin egen dødelighet, og må omdefinere hverdagen til å inneholde mer enn rutiner i vente på helgen og adrenalinkicket som venter ham i wrestlingsirkuset.

Samtidig som han sliter med å frigjøre seg fra det livet som har identifisert ham, må han også forholde seg til mennesker på en ny måte, ikke minst de nærmeste som betyr noe for ham: tenåringsdatteren han har mistet kontakten med (Evan Rachel Wood), og en lokal stripper (Marisa Tomei) han ofte besøker og har dypere følelser for. Men kan artisten «The Ram» leve et verdifullt og meningsløst liv som Randy Robinson utenfor ringen – i den virkelige verden?

Darren Aronofsky har laget et «gritty» portrett av opprivende følelser og eksistensiell karakter, i søkende regi med dokumentariske grep som gir billedlig og følelsesmessig nærhet til karakterer og univers som føles tvers gjennom ekte. The Wrestler er en strålende film.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: