Lust, Caution (og Brian De Palma) seiret i Venezia

Den ytterst begavede taiwaneren Ang Lee trakk igjen det lengste strået under filmfestivalen i Venezia. Denne gang var det naturligvis den erotisk ladede spionthrilleren «Lust, Caution» – lagt til Shangai like etter 2. verdenskrig – som stakk av gårde med Gulløven. Bare to år etter at «Brokeback Mountain» vant samme pris. Unødvendig å si, men jeg gleder meg.

«Lust, Caution» er ventet til Norge på skuddårsdagen neste år.

Mer interessant, og ikke minst gledelig, konstaterte jeg at regiprisen under samme filmfestival gikk til ingen annen enn Brian De Palma for den smått kontroversielle, og stadig mer bejublede anti-krigsfilm «Redacted», som angivelig bringer Irak-krigens brutale virkninger ubehagelig tett og virkningsfull på publikum. «Dette er filmen som vil stoppe krigen», skal De Palma ha erklært på en pressekonferanse i Venezia. Intet hadde vært bedre.

Og for meg som lenge har forgudet den håpløst undervurderte elsk/hat-filmkunstneren Brian De Palma, er det selvsagt ekstra gledelig å se han endelig få en slik anerkjennelse. Til tross for at han har beriket filmverdenen med visuelle godbiter som en kompromissløs og kreativ auteur i et halvt århundre, har han blant mange «filmkjennere» blitt behandlet som dritt i en mannsalder (fem ganger nominert til den latterlige Razzie-prisen for «verste regissør»), og akkurat dét gjør jo denne prisen enda mer gledelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: