Filmplaneten legges ned

Jeg leser på db.no at Filmplaneten som startet opp på NRK 3 i høst med Siril Heyerdahl som programleder legges ned. Jeg kan ikke si jeg er overrasket.

NRK og filmmagasiner har vært en merkelig historie i mange år. Mange ulike konsepter og programledere har forsøkt seg, men levetiden for de fleste har vært kort. Alt fra Pål Bang Hansen via Anne Hoff, Lars Gudmestad, Brita Møystad Engseth, Mikael Olsen Lerøen og Siril Heyerdahl har vært i ilden. Med vekslende hell.

Men ingen har vært så uheldig som Siril Heyerdahl og høstens utgave av Filmplaneten. Et intetsigende program sydd over samme lest som Petter Schjervens språkmagasin som senere tydeligvis har blitt formelen for alle magasiner.

Der den dresskledde Mikael Olsen Lerøen hadde et tydelig hjerte for film og stod bak flere gode og interessante programmer, har konseptendringen i høst påvirket Filmplaneten negativt med mer fokus på fancy klipping og overganger i kombinasjon med kjedelige temaer og intervjuobjekter. Filmplaneten slik det fremstod høsten 2007 var ikke lenger et program for filminteresserte, og hadde derfor ikke livets rett. Der den forrige versjonen av Filmplaneten, under Mikael Olsen Lerøen, i det minste appellerte til et filminteressert publikum, har høstens programserie åpenbart hatt en helt annen tilnærming.

Programmet har i håp om å nå et bredere publikum skjøvet fra seg kjernen av filminteresserte, rett og slett fordi innholdet ikke holder mål, og da har det heller ikke livets rett som filmmagasin.

Nå er det på tide at NRK igjen ser viktigheten av å ta film på alvor. Se gjerne til SVTs Filmkrönikan som med et mindre ressurskrevende konsept har klart å lage en programserie med høy kvalitet over tid. Gå tilbake til det enkle, NRK! Man kommer langt med kunnskapsrike programledere som man kan plassere i et studio for å diskutere og informere om aktuelle filmer og andre utvalgte og interessante temaer knyttet til film, krydret med diverse filmklipp og intervjuer med interessante personligheter. Det burde ikke være veldig vanskelig?

Og ikke engang la meg begynne med NRKs behandling av Oscar-utdelingen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: