Youth Without Youth (2007)

Vurdering:

USA/Tyskland/Romania/Frankrike/Italia 2007 | Regi: Francis Ford Coppola | Spilletid: 124 min | IMDB

Vi befinner oss i Romania i 1938. En aldrende professor i lingvistikk, Dominic Matei (Tim Roth), går med planer om å begå selvmord da han plutselig blir truffet av et lynnedslag på åpen gate. På mirakuløst vis overlever han, og enda mer mirakuløst er det at lynnedslaget har gjort ham 30 år yngre!

Dominic velsignes også med et unikt intellekt og evne til å ta til seg ny kunnskap. Men han må ligge lavt i terrenget, for både amerikanske krefter og nazistiske forskere vil ha klørne i ham. Og midt opp i alt dette gjenopplever Dominic en ungdommelig forelskelse når han møter en tidligere tapt kjærlighet i vakre Laura, nå gjenfødt som Veronica, i en ny tid med nye muligheter. En tid hvor Dominic tvinges til å ta valg om hva han ønsker med livet sitt.

Youth Without Youth er et forfriskende gjensyn med en overraskende vital Francis Ford Coppola. Det oser av fortellerglede og kreativ skaperkraft man ikke har opplevd fra den kanten siden 80-tallsfilmene The Outsiders og Rumble Fish.

Coppola kaster oss ut i et eventyrlig univers der den røde tråden er vårt forhold til tid, alderdom og bevissthet. Filmen er filosoferende og kompleks, men også et visuelt spennende skue. Stemningen, bildene og teamtikken får tankene til å streife innom både David Lynch og Krzysztof Kieslowski. Det er surrealistisk med flere bisarre elementer, blanding av virkelighet og fantasi, kreativ kamerabruk, alt samlet i en lavbudsjettsproduksjon etter europeisk filmkunsttradisjon. Den konsise fargebruken, lyssettingen og vakre cinematografien skaper en drømmende og sensuell tone det er lett å like. Og jeg likte det veldig godt.

Dessverre blir historien i overkant utflytende og uengasjerende jo lenger filmen varer. Etter hvert er det de filmtekniske kvalitetene, sammen med Tim Roth i hovedrollen, som må dra lasset. Men for all del, dette er en høyinteressant og lekker film absolutt verdt å sjekke ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: