Ben X (2007)

Vurdering:

Belgia/Nederland 2007 | Regi: Nic Balthazar | Spilletid: 93 min | IMDb

Ben X forteller historien om en autistisk tenåringsgutt som mobbes på skolen og har store problemer i hverdagen. Den virtuelle verdenen blir hans «redning». Gjemt bak den heltmodige karakteren Ben X i et virtuelt rollespill på internett, finner han en arena der han kan uttrykke seg og høste anerkjennelse.

Skildringene av det å være annerledes på skolen og bli mobbet, er kjedelig stereotypiske, på grensen til det banale. Historie- og karakteroppbygningen virker nesten overfladisk, selv om temaets viktighet for så vidt gjør det i orden å gjenta de kjente advarslene. Etter hvert dukker det også opp mer verdifulle og spennende momenter, selv om Greg Timmermans i den krevende hovedrollen sliter med å overbevise meg. Han ser dessuten for gammel ut for rollen.

Filmen har en gjennomgående pessimistisk tone og hinter mot en uunngåelig tragedie. Det hele er relativt smart sammensatt kronologisk og skaper en viss nerve. Etter hvert blir imidlertid manusforfatter mer forklarende enn nødvendig, og jeg begynte å fundere over hvordan dette materialet kunne blitt i Michael Hanekes langt mer kompromissløse regi. Antakelig veldig mye bedre. Benny’s video har for eksempel mye av det samme.

Etter hva jeg har forstått har Ben X vært en slags festivalfavoritt. Filmen var også Belgias Oscar-kandidat, uten at den nådde frem. Selv ble jeg skuffet over forutsigbarheten og enkelheten. Ben X verken engasjerer, overrasker, provoserer eller utfordrer i nevneverdig grad.

2 kommentarer om “Ben X (2007)

Legg til din

  1. Så denne i Gøteborg… og er enig med deg, Trond – middelmådige saker. Men synes du slutten var forutsigbar? Den tok meg litt på senga.

  2. Stemmer. Filmen tar jo en original vending mot slutten, men følte ikke det funket så veldig bra. Fikk egentlig bare en merkelig følelse av det, aldri noen «wow» eller «aha!», for å si det sånn. Ble bare litt teit. Og resten av filmen er nokså forutsigbar, både før og etter twisten. Som du sier: middelmådige saker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: