Unknown (2006)

Vurdering:

USA 2006 | Regi: Simon Brand | Spilletid: 98 min | IMDb

Arbeidsuka har gjort meg trøtt og sliten når fredagskvelden endelig kommer. Jeg får behov for å drømme meg inn i ukompliserte fiksjoner, og har ikke overskudd til å fordype med i Tarkovsky eller Bergman. Derfor har jeg lansert begrepet «fredagsfilm»: en lettfordøyelig underholdningsfilm på drøye 90 minutter av habil kvalitet.

Unknown var forrige ukes fredagsfilm. En film som av mange omtales som en krysning av Memento og Saw. Kanskje ikke så rart når man leser hva det handler om:

Fem menn våkner opp i et forlatt og øde plassert industrilokale. De har mistet hukommelsen, vet verken hvem de selv eller de andre er, eller hvorfor og hvordan de har havnet der. Det de vet er at én er skutt, andre har vært bundet fast. Det er åpenlyst at det har foregått noe kriminelt. Men hvem har vært på hvilken side av loven? Hva har skjedd, og hvordan kommer de seg ut av bygningen?

De nedslitte industrilokale-kulissene, hvor 90 % av filmens handling foregår, skaper også visuelle assosiasjoner til Reservoir Dogs, det samme gjelder egentlig det narrative utgangspunktet ved at ingen kjenner hverandres bakgrunnshistorie. Men det er ikke noe poeng i å trekke sammenligningen lenger. Unknown står bra på egne bein som en film med en spennende idé, men som ikke fullt ut klarer å oppfylle den uforløste spenningen som ligger i konseptet.

Filmen skjemmes for det første av en kjedelig produksjon på nivå med en medioker tv-film. Men det mest skuffende er kanskje hvor lite regissør Simon Brand har fått ut av så mange gode skuespillere som James Caviezel, Greg Kinnear, Joe Pantoliano, Barry Pepper og Peter Stormare. Karakterene er uinteressante og ingen av skuespillerne gis muligheten til å gi filmen noe særpreg, slik at de like gjerne kunne vært besatt av mindre kjente ansikter.

På den andre siden: dette er 90 underholdende minutter, med et fascinerende konsept og faktisk noen spennende vendinger underveis. Passe smart og velkomponert, ikke alltid like logisk, men historien fenger nok til at man ikke henger seg opp i detaljene. Et helt greit DVD-valg en fredagskveld.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: