Chugyeogja (2008)

Vurdering:

Sør-Korea 2008 | Regi: Na Hong-jin | Spilletid: 125 min | IMDb

En tidligere politimann har beveget seg over på den andre siden av loven og begynt med hallikvirksomhet. Etter at flere av hans prostituerte den senere tiden sporløst har forsvunnet, begynner han å kjenne det også økonomisk. Når nok en prostituert plutselig forsvinner, oppdager han imidlertid at alle har vært kontaktet av den samme kunden på samme telefonnummer. Dermed forsøker han å spore opp personen som av en eller annen grunn stjeler fra arbeidsinntekten hans…

The Chaser (Chugyeogja) var en enorm suksess i Sør-Korea, og jeg gikk til den med like enorme forventninger. Og ble skuffet.

Sørkoreanske filmskapere har en egen evne til å fremstille rå vold på film i en visuell stilren innpakning. Det får man også her. Men mest av alt er The Chaser en bisarr miks av svart komedie og thrillersjangerens grep, uten at noen av delene rendyrkes nok. Kritikken mot politi- og rettsvesen er dårlig tilslørt, og handlingens spenningsmoment får en overraskende rask avsløring når drapsmannen tilstår etter en drøy halvtime. Da mister filmen energi og spenning, og spiller mer på komedien/tragedien i å observere det håpløse politivesenets arbeidsmetoder.

Mot slutten tar det seg riktignok opp og filmen byr på noen interessante vendinger. Likevel er det noe uforløst over det hele, noe som gjør det vanskelig å engasjere seg i karakterer og handling.

Innpakningen er derimot usedvanlig lekker, i kjent sørkoreansk ånd; stilsikker produksjonsdesign, estetisk fotografert og en veloverdreid utnyttelse av vidvinkelformatet. Filmteknisk er dette udiskutabelt en fryd for øyet. Og estetikken er heller ikke så glatt at det blir for kunstig eller arkadisk. Stemningen er grim og skitten, uten å være en ny Sympathy for Mr. Vengeance, men mer i en krysning av den eminente etterforskningsfilmen Memories for Murder. Den underliggende komedien har mye av de samme trekkene, men thrillerelementene fungerer langt fra like godt i The Chaser. Jeg klarer dessverre ikke å hive meg på hyllesten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: