La Zona (2007)

lazona8

Tittelen – La Zona – henspeiler på et innmuret minisamfunn i Mexico City, hvor velstående innbyggere har bygd en ugjennomtrengelig mur som holder de fattige og kriminelle på betryggende avstand. Innbyggerne er privilegerte borgere, bosatt i et nøye overvåket samfunn, som har kjøpt total beskyttelse mot farene som rører seg i slummen utenfor.

En kveld klarer imidlertid tre småkriminelle ungdommer å bevege seg over muren. På impuls bryter de seg inn i nærmeste luksusleilighet, og i løpet av få minutter går alt veldig galt. En sikkerhetsvakt, damen som bor i huset og to av ungdommene dør på stedet. Den tredje slipper unna.

Men ut av «sonen» slipper han ikke. Et samfunn drevet av intens hevn og massesuggesjon bestemmer seg for å rydde opp selv, uten å forholde seg til rettsvesenet. På innsiden av muren er det bare et spørsmål om tid før de får tak i den forhatte guttungen. De har ingen plan for hva de vil gjøre med ham.

lazona2La Zona fortoner seg lenge som en film preget av ytre spenning, før den i andre halvdel gradvis bikker over til å bli langt mer reflekterende og samfunnsrefsende; som et segregasjonsadvarende innspill, hvor dyrking av klasseskiller fører til fremmedgjøring, demokratisk forfall og solidaritetstap. Det er skremmende å se hvordan mennesket under omstendigheter som vist i filmen, påvirkes til å ta valg som strider i mot grunnleggende verdier i et moderne demokrati. Skremmende også fordi vi forstår at de samme menneskene ville handlet helt annerledes dersom de hadde levd i et annet samfunn.

Som spenningsfilm er La Zona fengslende med innovative tendenser. Storyen er enkel, men effektivt fortalt som gjør den mer intrikat og spennende enn det egentlig er. Det er likevel ideene om samfunnets makt over menneskene som løfter filmen frem, fordi det er altfor lett å kjenne igjen en foruroligende realisme i den flokkmentaliteten som oppstår.

En meksikansk overklasse som isolerer seg fra storbyslummen er riktignok en virkelighet fjern fra den norske, men dette er ideer som kan overføres andre samfunn og land i ulik skala. Budskapet er verken nytt eller originalt, men La Zona formidler det forbilledlig presist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: