De beste filmene i 2008 – del 2

Nedtellingen fortsetter (del 1 av årslisten finner du her). Dette er topp 10:

10. THE DARK KNIGHT

darkknight1

Christopher Nolans forbløffende revitalisering av et mørkt og gritty Batman-univers fortsetter i The Dark Knight, blandet med ypperlig regisserte actionsekvenser og en ikonisk skurkeskikkelse i Heath Ledgers allerede legendariske The Joker-tolkning. Storartet underholdning, selv om jeg fremdeles holder Batman Begins et hestehode foran.


9. IL DIVO

ildivo

«Filmens styrke ligger isteden i portretteringen av Giulio Andreotti – som et maktens symbol – med en kompleks personlighet og tvetydig fremtreden i offentligheten. Som et ikonisk politisk vesen utstråler han en særegen form for stillferdig autoritet i kombinasjon med en umiddelbar selvsikkerhet, ofte over kanten til arroganse».


8. LUST, CAUTION

lustcaution

«Oppbygningen av karakterer og handling er langsom og krever en viss tålmodighet. Men den smellvakre produksjonen med en slags udefinerbar underliggende stemning av sensuell mystikk, sørger stadig for å pirre nysgjerrigheten. Og når man underveis oppdager kompleksiteten som ulmer under den ytre handlingen som alene er spennende og verdt en kinobillett, vokser dette til å bli noe større enn ved første øyekast».


7. TROPA DE ELITE

tropadeelite

«Tropa de Elite er en filmteknisk innertier. Lyden er dynamisk og dirrende intenst til stede hele veien med tunge beats, bass og lyden av kuleregn som fra en krigsslagmark. Volden gjør inntrykk når den kommer så tett på kroppen».


6. AUF DER ANDEREN SEITE

aufderanderenseite

Faith Akin følger opp mesterlige Gegen die Wand med igjen å hente inspirasjon fra sin tysk-tyrkiske bakgrunn i et dystert menneskedrama om kultur, identitet og grenseoverskridende kjærlighet. Akins formidling er direkte og usminket, men aldri forenklet – hverken i skildringen av relasjonene mellom menneskene i historien, eller i de politiske kommentarene. Auf der anderen Seite er viktig -og- emosjonelt medrivende.


5. FUNNY GAMES U.S.

funnygames

«Om Michael Hanekes historie vil vekke like stor oppsikt i 2008 som for ti år siden, er usikkert, til tross for at han denne gang vil treffe et større publikum (…). Det er ikke så viktig hvilken av de to filmene du ser. Men det er viktig at du ser én av dem».


4. PARANOID PARK

paranoidpark

«Paranoid Park er et stykke dvelende og melankolsk visuell poesi. I bunn ligger et sterkt og håndgripelig oppvekstdrama, men regien er kunstnerisk modig og gjør filmen til noe som uunngåelig vil dele publikum. Selv satt jeg nærmest hypnotisert til lerretet, og tok innover meg alle følelsene filmen formidler, både innholdsmessig og visuelt».


3. THERE WILL BE BLOOD

therewillbeblood

«Åpningen er et stykke cineastisk kunstverk. En usannsynlig vellaget, dialogløs prolog på 10-15 minutter skyter filmen i gang. En kompromissløs, sterk og stemningsfull presentasjon av Daniel Plainviews indre og ytre, dirrende akkompagnert av Radiohead-gitarist Jonny Greenwoods hjemsøkende musikkspor».


2. LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN

lettherightonein

«En øm og trist oppvekstskildring fra et vinterlagt svensk lokalsamfunn. Scenografien er usannsynlig vakkert fotografert. Men det er den melankolske historien om to «outsidere» som finner hverandre, som berører aller sterkest. Fordi forholdet er så sensitivt og taktfullt skildret, og fordi de to barneskuespillerne er helt fantastiske».


1. NO COUNTRY FOR OLD MEN

nocountry

«Se gjerne No Country for Old Men som en mørk fabel, en moderne westernfilm med eksistensialistisk tilsnitt, svart komikk, eller en spenningsfilm som vil gi deg hjertebank (jeg fikk antydninger)… Coen-brødrene krysser sjangere, leker med konvensjoner og forventninger. Det gjør det vanskelig å kategorisere filmen. Oppfordringen er uansett den samme: Dette må du se!»


4 kommentarer om “De beste filmene i 2008 – del 2

Legg til din

 1. Flott liste, Trond! Vi deler mange sterke filmopplevelser fra 2008. Merker at det svir litt i Ang Lee-fan-sjelen min at jeg ikke har fått sett «Lust, Caution», og det samme gjelder «Margot at the Wedding».

  Skål for 2009! Godt nyttår!

 2. Takk! Det vil alltid være gode filmer man ikke får sett med det samme. Jeg merker at jeg veldig gjerne skulle sett «Vicky Cristina Barcelona» dette året, særlig etter at jeg i romjula forelsket meg i «Match Point» ved første øyekast. Skulle også ha sett «deUSYNLIGE» og et par andre filmer, men får jo god tid til det i 2009, forhåpentligvis.

  Hadde ellers vært interessant å se den liste for 2008, Karsten. Det kommer kanskje noe på RushBlogg?

  Godt nyttår…!

 3. Oh! Il Divo! Har den på listen min over filmer jeg skal se på filmfestivalen i Tromsø.
  Vi har mange filmer til felles, og skal sjekke ut de to på topp 5’en din som jeg ikke har sett.

 4. Veldig fin liste! Vi deler halvparten av topp 10, dog i annerledes rekkefølge :) Her er min liste:

  1. There Will Be Blood (P.T. Anderson)

  Ikke bare årets suverent beste film, men en av de absolutt beste filmene som er og noensinne vil bli laget. Et udiskutabelt mesterverk på så mange plan at jeg ikke orker å snakke om den lenger.

  2. The Dark Knight (Christopher Nolan)
  3. Låt den rätte komma in (Thomas Alfredsson)
  4. Le Scaphandre et le papillon (Julian Schnabel)
  5. WALL-E (Andrew Stanton)
  6. Atonement (Joe Wright)
  7. Vicky Christina Barcelona (Woody Allen)
  8. Der Anderen Seite (Fatih Akin)
  9. I’m Not There (Todd Haynes)
  10. Paranoid Park (Gus Van Sant)

  11. deUSYNLIGE (Erik Poppe)
  12. No Country for Old Men (Joel og Ethan Coen)
  13. I et speil, i en gåte (Jesper W. Nielsen)
  14. Sweeney Todd (Tim Burton)
  15. Juno (Jason Reitman)
  16. Doomsday (Neil Marshall)
  17. El Orfanato (Juan Antonio Bayona)
  18. Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg)
  19. Before the Devil Knows Your’e Dead (Sidney Lumet)
  20. Varg Veum: Falne Engler (Morten Tyldum)
  21. Happy-Go-Lucky (Mike Leigh)
  22. Lust, Caution (Ang Lee)
  23. Ne le dis à personne (Guillaume Canet)
  24. The Darjeeling Limited (Wes Anderson)
  25. The Savages (Tamara Jenkins)
  26. Margot at the Wedding (Noah Baumbach)
  27. Of Time and the City (Terence Davies)
  28. Things We Lost in the Fire (Susanne Bier)
  29. Mannen som elsket Yngve (Stian Kristiansen)
  30. In the Valley of Elah (Paul Haggis)

  Samt: Iron Man, Max Manus, Burn After Reading, Australia, Youth Without Youth, REC, Fritt Vilt II, Thropic Thunder, Terza Madre (milevis fra å være en god film, men et utrolig morsomt og groteskt underholdende Argento-comeback).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: