Towelhead (2007)

towelhead

8

Som forfatter av American Beauty og tv-serien Six Feet Under, kommer det ikke som en stor overraskelse at Alan Ball i sin debut som filmregissør på nytt vasser ut i ubehagelig og tabubelagt tematikk.

Towelhead (går også under tittelen Nothing Is Private) forteller historien om en 13 år gammel arabisk-amerikansk jente, Jasira (Summer Bishil), og hennes oppdagelse av egen seksualitet – og andres oppdagelse av henne – etter at hun flytter fra moren (Maria Bello) til sin arabiske far (Peter Macdissi) som vokter henne med streng verdikodeks, boende i en arketypisk amerikansk forstad.

Handlingen utspiller seg for øvrig tidlig på 90-tallet mens Gulfkrigen herjer i Midtøsten. Jasiras libanesiske far, som fordømmer Saddam Hussein, planter et amerikansk flagg i hagen for å demonstrere sin patriotisme – etter tvilende blikk fra naboen, Mr. Vuoso (Aaron Eckhart) – som er hjemmereserve for militæret.

Etter hvert begynner Jasira å sitte barnevakt for den fire år yngre sønnen (Chase Ellison) i Vuoso-familien. På et tidspunkt kommer familiefaren hjem og tar henne i å lese hans pornoblader (mens hun diskret tilfredsstiller seg selv), og vi aner for første gang, ut fra spenningen som oppstår mellom de to, hvilke ubehageligheter vi har i vente.

Samtidig som Jasira må håndtere en særdeles strikt far og en nabo med høyst tvilsomme intensjoner, er hverdagen på skolen preget av problemer på grunn av hennes bakgrunn. Likevel finner hun en kjæreste i en annen outsider fra skolen (Eugene Jones III), og begynner å eksperimentere seksuelt av egen vilje. I et forhold som for all del må holdes skjult for faren.

towelhead2

Towelhead er det endelige beviset på at Alan Ball også er et stort filmskapertalent, ikke kun en briljant manusforfatter.

En tragisk-komisk historie presenteres med uvanlig skarp penn, og med skuespillere som tolker de dysfunksjonelle karakterene som levende personer med flere lag på personligheten. Summer Bishil var 18 år da filmen ble spilt inn, men så lenge hun usminket ser ut som hvilken som helst 13 åring, er det kanskje bare den nødvendige erfaringen som må til for å gå så dypt inn i rollen som hun gjør. Årets store gjennombrudd?

Hele ensemblet er av høy klasse: Aaron Eckhart som den manipulerende naboen med ufyselig trang til ungjenter, Maria Bello som Summers resignerte mor, Peter Macdissi som med nyansert spill unngår å gjøre den strenge arabiske far-karakteren til en karikatur, og Toni Collette som den sympatiske naboen som best viser forståelse og omsorg for Jasiras spenningsfylte hverdag.

I det hele tatt; dette er provoserende, modig og sjeldent presist om vrien tematikk.

En kommentar om “Towelhead (2007)

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: