Gullpalmen til Michael Haneke

ScreenShot006

Jeg har av naturlige grunner ikke sett noen av filmene som kjempet om Gullpalmen og andre prestisjetunge priser under filmfestivalen i Cannes, men ingenting gledet meg likevel mer enn at østerrikske Michael Haneke innfridde favorittstemplet og ble tildelt Gullpalmen for det dunkle svart/hvitt-dramaet Das weiße Band. Filmen omhandler mishandling og forbrytelser rundt en tysk kostskole like før utbruddet av første verdenskrig. Med andre ord velter Haneke seg igjen i ubehagelig tematikk, noe han beviselig behersker til fingerspissene. Filmen har fått tildels lysende omtale i Cannes («a masterpice», «Beautiful!», «Ingmar Berman, but with a plot!»), og med Haneke-venn Isabelle Huppert som leder av juryen, lå det i kortene at Gullpalmen i år endelig skulle gå til samtidens kanskje største og viktigste europeiske filmskaper. Filmen vant også kritikerprisen FIPRESCI under samme festival. Haneke har fra tidligere vært nominert hele 4 ganger til Gullpalmen (for: La pianiste, Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages, Funny Games og Caché).

Arthaus har for øvrig kjent sin besøkelsestid og allerede kjøpt rettighetene i Cannes til å distribuere Gullpalme-vinneren på kino for det norske kinopublikum. Så gjenstår det bare å se hvor lang tid det tar før filmen kommer vår vei.

The Grand Prix gikk til Jacques Audiard for Un prophète som er blitt unisont hyllet.

Det må også nevnes at Charlotte Gainsbourg vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i mildt sagt kontroversielle Antichrist, mens Christoph Waltz ble utropt til beste mannlige skuespiller for Inglourious Basterds. Juryens spesialpris gikk til veteranen Alain Resnais (Les herbes folles), mens Park-Chan Wook angivelig ble buet ut da han ble utropt som vinner av juryprisen for vampyrfilmen Thirst, sammen med veldig spennende Andrea Arnold (hun som laget Red Road) for Fish Tank.

Se hele listen over prisvinnerne hos Variety.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: