Topp 10: Tom Cruise

Etter flere forsinkelser er «Top Gun: Maverick» endelig klar for kino – til foreløpig meget oppløftende respons. Dermed er Tom Cruise også tilbake på kinolerretet i pilotrolen Pete «Maverick» Mitchell, som aller tydeligst gjorde ham til et ikon og en filmstjerne i Hollywood på 1980-tallet. Gjennom flere tiår har Cruise bygd nye lag på stjernestatusen med en av bransjens mest imponerende og spektakulære skuespillerkarrierer. Denne topp 10-listen trekker frem de fremste favorittene, hvor utvalget og rangeringen er gjort på bakgrunn av både filmenes kvaliteter, Tom Cruises prestasjon, rollens størrelse/betydning for filmen og kanskje viktigst: personlig smak.


1 EYES WIDE SHUT (1999)

Det atypiske valget det var for Tom Cruise å spille denne rollen i Stanley Kubricks sagnomsuste siste film, kom med en belønning av å være en vital del av det som vel ble 90-tallets mest omdiskuterte mesterverk. Historiene om den langvarige og krevende produksjonen er mange og velkjente, men i Kubricks perfeksjonisme er Cruise gjennomgående solid. Selv når han umiddelbart kan virke malplassert, fremstår det som et bevisst grep i samspill med Kubricks atmosfæreskadende grep. Utvilsomt er det mer for filmens fullkommenhet enn Tom Cruises prestasjon at «Eyes Wide Shut» plasseres helt på topp, men rollen er helt sentral, og valget ikke veldig vanskelig.

2 MISSION: IMPOSSIBLE (1996)

Det var til slutt Brian De Palma som fikk oppdraget som var å ruste opp tv-seriekonseptet «Mission: Impossible» som først ble vist på 1960-tallet. I en storskala filmproduksjon med Tom Cruise i spionrollen som Ethan Hunt, ble filmen en stor kommersiell suksess som skapte grobunn for en av de bedre actionfilm-franchisene de siste tiårene.

3 COLLATERAL (2004)

Tom Cruise sitter truende bak sjåføren, Jamie Foxx, i en taxi som manøvrerer gjennom Los Angeles-natten som veksler mellom det sløve og det eksplosive i Michael Manns eksepsjonelt stilstikre actionthriller «Collateral». I et sjeldent karriereøyeblikk ikler altså Cruise seg en bad guy-tolkning løst til nær perfeksjon, for selv om det er Manns sjangerspesifikke, filmatisk-poetiske bybildeskildring som definerer «Collateral», gjør den for anledningen gråhårede Tom Cruise et fascinernede leiemorderportrett helt i sentrum av filmfortellingen.

4 MINORITY REPORT (2002)

Steven Spielberg og Tom Cruise hadde gjennom flere år forsøkt å finne et felles prosjekt, inntil det heldigvis materialiserte seg i form av sci-fi-mesterverket «Minority Report» som ble både en kunstnerisk og kommersiell suksess for de to Hollywood-tungvekterne. Basert på en roman av Philip K. Dick, er dette en eksistensiell noir-thriller i en mørk og futuristisk setting som bringer frem noe av det absolutt beste i Tom Cruise.

5 MAGNOLIA (1999)

Den flettverksfortellende «Magnolia» er på ingen måte «en Tom Cruise-film», men stjerneskuespillerens spesifikke aura og tilstedeværelse er en udiskutabel scenestjelende kvalitet i Paul Thomas Andersons ensemble-pregede 90-tallsmesterverk. Det var faktisk på settet til «Eyes Wide Shut» at Anderson angivelig dukket opp for å overtale Cruise til å ta del i prosjektet. Resten er filmhistorie. Tom Cruise som den kjønnsfascistiske og særdeles slibrige Frank «TJ» Mackey kommer rett og slett med en kraft som er vanskelig å motstå.

6 TOP GUN (1986)

Den umiddelbare kritikermottakelsen var blandet, og ettertiden har heller ikke løftet frem «Top Gun» for de filmatiske egenskapene den besitter, skapt av den stadig undervurderte og tragisk avdøde filmskaperen Tony Scott. Det som fremvises i «Top Gun» er en massiv maktdemonstrasjon av eye candy-filmskaping, og stedet der stjernekapasiteten til Tom Cruise ble fullbyrdet i den ikoniske Maverick-rollen skreddersydd datidens zeitgeist, perfeksjonert i en slags filmatisk MTV-verden, men definitivt også med tidløs verdi.

7 BORN ON THE 4TH OF JULY (1989)

En kontrasterende opptreden i Oliver Stones politiserte anti-krigsfilm viste nye sider av Tom Cruises kapasitet som skuespiller, særlig når han i andre halvdel spiller på et hittil ukjent register i rollen som handikappet Vietnam-veteran preget av både fysiske og mentale arr fra en meningsløs krig. Det er en effekt i møte med det nakne karakterportrettet som gjøres enda sterkere nettopp fordi det er Tom Cruise som gjemmer seg bak rollefiguren, en fortjent Oscar-nominert prestasjon i en av Oliver Stones bedre verk.

8 RISKY BUSINESS (1983)

Noe av det mest fantastiske med å se «Risky Business» er å forholde seg til den som den virket i 1983 – som et friskt pust med en ny og ung skuespiller som eier filmen. På dette tidspunktet, før «Top Gun», hadde Cruises iboende karisma en annen valør; en gutteaktig og lite selvbevisst sjarm som var uoppdaget i rollen som en vanlig amerikansk tenåringsgutt på 80-tallet. En rolle å identifisere seg med, i en fantastisk sprudlende, fantasifull, underholdende og velskapt coming-of-age-komedie.

9 THE COLOR OF MONEY (1986)

Selvfølgelig har Tom Cruise også jobbet med Martin Scorsese – og Paul Newman. «The Color of Money» var en slags semi-oppfølger til 1961s «The Hustler», og om store deler av filmens kvaliteter hviler i Thelma Schoonmakers forrykende redigeringsjobb som gir biljardkulene fart og verket filmatisk rytme, er naturligvis Paul Newman og Tom Cruise – hver for seg og i samspill – en toppingrediens i et filmverk som innenfor Scorseses filmografi vel ikke fremstår som det beste eller mest vitale, men som fremdeles gir to velsmurte, underholdende timer.

10 A FEW GOOD MEN (1992)

Tom Cruise kunne også spille annenfiolin og la andre skinne. Som i «Rain Man» med Dustin Hoffman, eller nettopp i «A Few Good Men» hvor Jack Nicholson på sitt vis fikk innta hovedrollen som birolle. Cruise, igjen ikledd uniform, får dette til å se lett ut der han utstyrt med Aaron Sorkin-dialog gjør en treffsikker og effektiv rolletolkning i den unge offiserrollen – en av de bedre fra 90-tallet i en periode hvor han nettopp kunne finne seg godt til rette i rettsalsbaserte thrillere (se også «The Firm»).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: