Topp 10: Jude Law

I publiserende stund fyller Jude Law 50 år, og et blikk over britens foreløpige filmografi etterlater et inntrykk av en skuespiller som kan hende er litt undervurdert? Her settes hans pr. 2022 ti beste filmer opp i stigende rekkefølge, og nivået svinger mellom det gode til det gnistrende – både hva angår rolleprestasjoner og evne til å velge de riktige filmskaperne og prosjektene.


10 Closer (2004)

I Mike Nichols’ prangende melodrama av en teater-adaptasjon glir Jude Law med forventet eleganse inn i rollen som glatt og selvsikker sjarmør, og om filmen kanskje er ujevn er Laws tolkning jevnt bra og tilpasset hans fortrinn.

9 Enemy at the Gates (2001)

I denne blodige (og underholdende) gjengivelsen av Stalingrad-slaget under andre verdenskrig, leverer Law en solid rolletolkning som konfliktsfylt krigshelt og snikskytter i en film som føles noe undervurdert.

8 The Aviator (2004)

I Martin Scorseses blandede Howard Hughes-biopic og hyllest av Old Hollywood, er Jude Law perfektet castet som Errol Flynn i en mindre, men merkbar rolle når han først er foran kamera.

7 Hugo (2011)

Mer en gjesteopptreden enn en betydelig figur, men Jude Laws tilstedeværelse merkes opplagt også i Scorseses nydelige “Hugo” som trygg farsfigur og klokkemaker i Paris.

6 eXistenZ (1999)

Jude Law spiller mot Jennifer Jason Leigh i dette David Cronenbergs virtual reality-utforskende 90-tallsverket. Law forsvinner med overbevisning inn i det idiosynkratiske universet kroppslige/teknologiske transformasjon, der mye livnæres av et semi-erotisk samspil mellom de to som begge gir alt til kunsten.

5 Side Effects (2013)

Steven Soderbergh setter opp «Side Effects» som en fantastisk paranoia-thriller under tematisering av feilslått medisinsk behandling av psykisk helse i USA. Jude Law er psykiateren som skriver ut medisinen som kommer med bivirkninger som sender pasienten, ham selv og oss ut i en temposterk og snedig thriller.

4 The Talented Mr. Ripley (1999)

Anthony Minghella ble mest hyllet for «Den engelske pasient». Men det er denne skarpe, psykologiske thrilleren tre år senere som er hans beste med Law som støpt inn i den arrogante og ertende Dicke-figuren nærmest Tom Ripley. Det massive gjennombruddet.

3 Vox Lux (2018)

Som manager for skapelsen av en ikonisk artist satt til en virkelighetsnær fiksjonsverden der popkultur smelter sammen med te

2 Road to Perdition (2002)

Dette stilfulle og dempede Sam Mendes-mesterverket er både en fotografisk nytelse, en rørende far-sønn-skildring og gjennomgående preget av ekstraordinært godt skuespill – fra Tom Hanks via Paul Newman og til Jude Laws som effektiv psykopatisk leiemorder.

1 A.I. Artificial Intelligence (2001)

Jude Laws karrierehøydepunkt er den fantastiske prestasjonen som gigolo-robot i Spielbergs sci-fi-mesterverk. Hver bevegelse og hvert blikk er en fryd for øyet, akkurat som filmen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: