En ikke-engelskspråklig topp 100

Edward Copeland on Film har vært initiativtakeren bak et ganske interessant prosjekt hvor totalt 174 brukere har stemt frem en liste over de 100 beste ikke-engelskspråklige filmene i historien.

Uansett om man liker lister eller skyr det som pesten, så kan oversikten i det minste brukes som en slags guide over mer eller mindre essensiell verdensfilm. Her er de fleste av de beste og mest opplagte representert med flere filmer: Bergman, Kurosawa, Godard, Fellini og Kieslowski er alle gjengangere. Det er en nokså variert og spennende liste.

Likevel vil man alltid lete og henge seg opp i mangler. Selv stusset jeg ganske mye over at mine to franske favorittregissører, Louis Malle og Claude Chabrol, ikke har fått med en eneste film. Og hvorfor er Roman Polanski utelatt med Knife in the Water? Listen er også litt mangelfull på nyere film. Jeg savner spesielt noe fra Michael Haneke.

Men foruten akkurat det, så er listen passe variert og interessant. Helt på topp landet The Rules of the Game (1939) av Jean Renoir, og jeg skammer meg kanskje litt over ikke å ha sett den?

Topp 10:

1. The Rules of the Game
2. The Seven Samurai
3. M
4. 8 1/2
5. Bicycle Thieves
6. Persona
7. Grand Illusion
8. Aguirre, The Wrath of God
9. The Battle of Algiers
10. The 400 Blows

Hele listen kan leses her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: