Chalk (2006)

En halvveis vellykket/mislykket «mockumentary» som følger et utvalg av lærere på en amerikansk skole, av typen High School, gjennom ett år.

Chalk starter med en tekstplakat som forteller oss at 50 % av alle (amerikanske?) lærere slutter innen tre år.

Og den slutter med at den nyansatte læreren vi følger gjennom hele filmen velger å slutte etter sitt første år.

Alt som skjer mellom dette er i realiteten den sammensatte årsaken til at læreren velger å kaste inn håndkleet. Og det er det filmen handler om.

Regissør og manusforfatter Mike Akel har valgt den muntre og frie «mockumentary»-sjangeren for å skildre jobbhverdagen til disse lærerne. I sine beste stunder er filmen herlig fornøyelig med sine presise, komiske iakttakelser av situasjoner og typer som alle som en eller annen gang har gått på skolen vil kjenne igjen. Men der filmen slumper til å ta enkelte situasjoner helt på kornet, så mangler Akel en struktur på filmen sin – en rød tråd – som gjør den interessant utover et knippe latterfremkallende enkeltscener.

Det er både interessant og morsomt å se hvordan ulike lærertyper agerer og reagerer med hverandre og med elevene, men etter hvert virker det som noen av skuespillerne blir litt for glad i sine roller og trekker typene ørlite for langt, antakelig fordi mye av dialogen åpenbart er improvisert og enkelte har latt seg rive med. Men for all del: noen av overdrivelsene er morsomme, ikke minst lærerkarakteren Mr. Stroope (som må be to av sine beste elever om å dempe seg litt i klassen slik at de andre ikke skal forstå at de har mer kunnskap enn han i faget), hvis største mål er å vinne tittelen «teacher of the year».

Mr. Stroope forblir det komiske høydepunktet i en mockumentary som ikke helt vet hva den ønsker å være, og som helt sikkert vil fungere best som et 80 minutter langt underholdningsinnslag foran en samling av lærere som selvironisk kan le av seg selv og kollegene i festlig lag. For oss andre blir det kun semi-interessant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: