The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Det er sjeldent et godt tegn når en film holdes tilbake, klippes om og premieredato kontinuerlig skyves frem i tid. Men ingen regel uten unntak. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford er den sterkeste westernfilmen på mange, mange år.

På en mer eller mindre åpenbar Terrence Malick-inspirert måte har Andrew Dominik (Chopper) brettet ut Ron Hansens litterære beretning om USAs mest myteomspunnede kjeltring på det store lerretet – i et episk fortellertempo og mesterlig bruk av widescreen. Både bilder og dialoger sklir tidvis over i hverandre og opphøyer filmen til poesi. På sitt beste er dette ikke bare stor film – det er stor kunst.

Det åpner mykt med en fortellerstemme som umiddelbart finner sin særegne stil og som alltid sørger for å fortelle oss hva som skjer – før vi selv får se det. Det høres kanskje unødvendig ut, og noen vil helt sikkert også ha en slik innvending, men for meg bidro dette til filmens særpreg som jeg likte svært godt. Den virkelig store positive overraskelsen opp i det hele er likevel Casey Afflecks tolkning av den patetiske Robert Ford som går fra å være Jesse James’ største beundrer til å bli hans nemesis. Det er han og ikke Jesse James (stødig spilt av Brad Pitt) som blir filmens mest interessante karakter å følge.

Liten tvil om at dette er en mektig film. Det er lavmælt med en historie og karakterer som utvikles i et rolig tempo. Dessuten preges filmen av en uvanlig flott cinematografi som virkelig utnytter det brede formatet til fulle. Fem ganger Oscar-nominerte Roger Deakins seiler opp til å bli en personlig favoritt, og han kan nå føye en ny film til sin omfattende skryteliste.

Og jeg kan føye The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford til min liste over årets beste filmer.

Karakter: 9 / 10

En kommentar om “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Legg til din

  1. Word up! Og den blir enda bedre andre gangen du ser den… Håper virkelig ikke at «TAOJJBTCRF» (!) blir oversett på kino i Norge. Premiere på fredag…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: