Bee Movie (2007)

Som stor tilhenger av Jerry Seinfelds skarpe observasjoner og humor, både som stand-up-artist, men først og fremst gjennom den ubeskrivelig gode tv-serien som bærer hans eget navn, skal jeg ikke legge skjul på at jeg gikk til Bee Movie (Biefilmen) med litt større forventninger enn hva jeg ville gjort til en hvilken som helst annen ny amerikanskprodusert animasjonsfilm. Sannheten er vel egentlig at jeg har et ganske avslappet forhold til disse filmene, enten det er Disney/Pixar eller DreamWorks som står bak.

Ettersom «alle» har trykket Ratatouille til sitt bryst og omtalt den som en av årets beste filmer (og i hvert fall beste animasjonsfilm), er det kanskje mange som vil riste oppgitt på hodet når jeg vil hevde å foretrekke Bee Movie (som faktisk har fått ganske lunken mottakelse!). Hvorfor? Der Ratatouille er en sjarmerende og sympatisk film med et stort hjerte, savner den etter min mening brodd og humor til å bli noe mer enn lettere underholdning. Bee Movie er friskere og med en humor som er forfriskende tøffere i kantene. Brodden sitter ikke bare på biene i Seinfelds film. Det kan virke som Bee Movie kanskje henvender seg til et smalere og mer voksent publikum enn Ratatouille.

En annen grunn til at jeg satt mer pris på Bee Movie enn Ratatouille og andre Pixar- og DreamWorks-produksjoner fra de senere årene, er den ekstremt tydelige Seinfeld-humoren i dialogene som gjennomsyrer filmen og skaper et miljø og karakterer som gjør at den skiller seg positivt fra den store mengden sammenlignbare animasjonsfilmer (selv om Bee Movie forsåvidt kan minne en del om Antz, en av de bedre filmene i denne sjangeren).

Da jeg satt i kinosalen merket jeg at humoren og satiren ikke alltid traff like bredt, og av og til var det helt stille og null respons i de sekvensene jeg syntes var morsomst. Men det hindret ikke meg i å ha det svært fornøyelig. Selv om de virkelig klassiske øyeblikkene uteblir, og en gjennomsnittlig Seinfeld-episode fortsatt er å foretrekke, så føler jeg at Bee Movie absolutt innfrir som en skarpsindig animert komedie — og endelig en animasjonsfilm som virkelig appellerer til meg.

Ved siden av The Simpsons Movie (og til dels Futurama: Bender’s Big Score!) vil Bee Movie stå igjen som årets animerte høydepunkt for min del. Det er et stykke fra å være perfekt, men det er muligens det nærmeste en slik film har kommet siden jeg ble overveldet av Toy Story på kino i 1996…

Vurdering:

7.jpg(sterk)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: