3:10 to Yuma (2007)

Det er snart fire uker siden jeg så 3:10 to Yuma (ordinær kinopremere førstkommende fredag), og selv om jeg husker at de to timene i kinosalen var hyggelige, så har jeg tenkt bemerkelsesverdig lite på den i ettertid. Filmen er omtrent kjemisk fri for virkelig minneverdige øyeblikk. Det er solid håndverk, men vil aldri bli noen klassiker.

Filmen er derimot basert på en klassiker. En westernfilm med samme tittel fra 1957 basert på noe Elmore Leonard har skrevet. Men den har jeg ikke sett og skal derfor ikke dvele mer med det.

Min fremste motivasjon for å oppsøke 3:10 to Yuma var James Mangold; regissøren som stod bak den «urbane westernfilmen» Cop Land fra 1997 (en av det tiårets mest undervurderte filmer) og det stødige Johnny Cash-portrettet Walk the Line i 2005.

Handlingen er veldig grei: Christian Bale spiller den fattige rancheieren og familiefaren Dan Evans som med 200 dollar i belønning melder seg som frivillig til et høyrisikabelt oppdrag i den ville vesten: å frakte den farlige banditten Ben Wade (Russell Crowe) til en togstasjonen som skal frakte ham til fengslet i Yuma. Avgang er klokka ti over tre.

Selv om Dan Evans ikke er alene på turen, er det ingen hemmelighet at Ben Wade og hans gjeng ønsker å sette kjepper i hjulene for transporten. Ergo blir det en god dose kruttrøyk i det som utvikler seg til en ganske klassisk western.

Christian Bale og Russell Crowe gjør sine roller stødig uten å anstrenge seg veldig, mens Ben Foster er effektiv som karikert bad-guy og Peter Fonda skaper en fornøyelig birolle ut av veldig lite. Men det er den enkle historien, det gode mot det onde, i en film med snevert fokus og klar fremdrift som er underholdningsverdien. At filmen er en smule pregløs er både dens svakhet og styrke. Dette virker å være et verk av en regissør som vet hva han driver med. Innenfor de rammene er 3:10 to Yuma perfefkt, og komplementerer dessuten The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford for et kinopublikum sultefôret på kvalitet-western i klassisk format. Men i motsetning til sistnevnte, er jeg redd 3:10 to Yuma ikke er den typen film man vil snakke om i klassikervendinger om ti år.

Vurdering:
7.jpg

2 kommentarer om “3:10 to Yuma (2007)

Legg til din

  1. Ja, det burde jeg kanskje ha nevnt i omtalen. Slutten er veldig lite tilfredsstillende. Vet ikke om den er identisk i originalen… Men overhodet ikke bra, nei.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: