Oscar 08: Disse vinner…

Det er kort tid igjen til Oscar-utdelingen, og selv om jeg har for vane å ombestemme meg på forhåndstipsene inntil minuttet før konvoluttene åpnes, så skal jeg gjøre et heroisk forsøk på å spå utfallet allerede nå. Ganske nøyaktig 48 timer før Jon Stewart gjør siste finpuss på monologen som åpner det som forhåpentligvis blir noen underholdende timer fra Kodak Theatre, Los Angeles. Og som jeg forhåpentligvis får med meg direkte på fjernsyn eller nett, uten at jeg for øyeblikket ser hvordan jeg skal få til det. Men det skal jeg gjøre mitt for å finne ut av.

Så over til forhåndstipsene…

Når det gjelder beste film enes etter hvert de fleste om at det vil stå mellom There Will Be Blood og No Country for Old Men. Hvis en av disse to filmene får prisen, og det er det minst 90 % sjanse for, må vi tilbake til 70-tallet for å finne en like sterk vinner (Deer Hunter som vant i 1979). Den sympatiske og veldig gode Juno ligger antakelig best an blant de tre siste kandidatene. Og siden There Will Be Blood og No Country for Old Men er to filmer som appellerer til omtrent samme medlemsmasse i Akademiet, er det faktisk en ørliten mulighet for at de to filmene vil stjele så mange stemmer fra hverandre at det åpner for en overraskelse. Og da holder jeg altså Juno som fremste outsider. Vel vitende om at både Michael Clayton og Atonement kan sanke bra med stemmer blant den konservative medlemsmassen, som jo er ganske stor. Men når alt kommer til alt er det nok bare teori som kan stikke kjepper i hjulene for forhåndsfavorittene. Hvilken av de to som trekker det lengste strået er vanskelig å spå, men jeg holder en knapp på PGA-vinner No Country for Old Men.

Vi hopper elegant videre til beste regi, og igjen føles det naturlig med en duell: Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood) vs. Coen-brødrene (No Country for Old Men). Ingen av de har vunnet Oscar for beste regi tidligere. Coen-brødrene har kanskje et slags favorittstempel. Men det er kjedelig å bare å peke ut favorittene. Jeg velger derfor å tippe at Akademiet her benytter anledningen til å vise sin kjærlighet for Julian Schnabel og hans The Diving Bell and the Butterfly. Det vil være en hyggelig overraskelse, vel vitende om at Schnabel vant Golden Globe for beste regi.

Det betyr at Coen-brødrene (No Country for Old Men) må ta til takke med prisen for beste adapterte manus, mens Diablo Cody (Juno) får en gullmann får beste originalmanus.

Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood) er uten reell konkurranse i kategorien beste mannlige hovedrolle. De andre nominerte blir å regne som statister. Da er det litt mer spenning knyttet til beste kvinnelige hovedrolle, hvor det har vært et sjeldent godt år. Julie Christie (Away from Her) må tåle et visst favorittstempel, men se også opp for unge Ellen Page (Juno) som seiler i medvind og kan stikke kjepper i hjulene for veteranfavoritten (som vant denne prisen så tidlig som i 1966). Marion Cotillard (La Vie en rose) er i høyeste grad også med i kampen. Jeg tror likevel Julie Christie drar dette i land.

Det er mange veldig gode kandidater som slåss om å bli beste mannlige birolle. Som vanlig er dette utdelingens kanskje mest spennende kategori med mye kvalitet. Casey Affleck hadde riktignok en slags hovedrolle i The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, men er altså plassert i kategorien for biroller. Affleck har antakelig den mest krevende rollen av de nominerte, og etter min mening gjør han også den mest imponerende prestasjonen. Men selv om han ikke er uten vinnersjanser, så er det Javier Bardem (No Country for Old Men) som i lys av tidligere utdelinger er den store favoritten. Samtidig har vi en outsider i populære Tom Wilkinson (Michael Clayton) som mange nok vil mene fortjener heder og ære. Jeg er imidlertid i det feige hjørnet og setter pengene på Javier Bardem.

Mindre åpen er kampen om beste kvinnelige birolle. Cate Blanchett som Bob Dylan i I’m Not There er storfavoritt og er også mitt forutsigbare tips. På den andre siden er det stadig flere som trekker fram Tilda Swinton som en potensiell vinner for rollen i Michael Clayton. Etter min mening et vel så bra valg. Men den som virkelig fortjener prisen er Amy Ryan (Gone Baby Gone).

Resten av tipsene kommer i en oppsummert listeform:

Film: No Country for Old Men
Regi: Julian Schnabel, The Diving Bell and the Butterfly
Adapterte manus: Coen-brødrene, No Country for Old Men
Originalmanus: Diablo Cody, Juno
Mannlige hovedrolle: Daniel Day-Lewis, There Will Be Blood
Kvinnelige hovedrolle: Julie Christie, Away from Her
Mannlige birolle: Javier Bardem, No Country for Old Men
Kvinnelige birolle: Cate Blanchett, I’m Not There
Animasjonsfilm: Ratatouille
Dokumentar: No End in Sight
Ikke-engelskspråklige film: The Counterfeiters
Foto: Roger Deakins, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Original filmmusikk: Dario Marianelli, Atonement
Originalsang: Glen Hansard og Marketa Irglova – «Falling Slowly», Once
Scenografi: Sarah Greenwood og Katie Spencer, Atonement
Kostymer: Jacqueline Durran, Atonement
Klipp: Christopher Rouse, The Bourne Ultimatum
Lyd: Scott Millan, David Parker og Kirk Francis, The Bourne Ultimatum
Lydredigering: Matthew Wood, There Will Be Blood
Spesialeffekter: John Knoll, Hal T. Hickel, Charlie Gibson og John Frazier, Pirates of the Caribbean: At World’s End

Kategoriene «kortfilm», «animerte kortfilm» og «kortdokumentar» lar jeg være i fred.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: