The Believer (2001)

The Believer bygger, urovekkende nok, på virkelige hendelser fra 60-tallets New York. Ryan Gosling spiller hovedrollen som jøden Daniel Balint som vender ryggen til sin egen religion. Og som et overbevisende, veltalende og intelligent individ, blir Daniel fort respektert innen fascistiske og nynazistiske bevegelser.

Dette er sterkt og kontroversielt. Filmen slår hardt fra seg allerede fra første klipp. Vi møter Daniel på undergrunnsbanen hvor han får øye på en ung jødisk elev, som han trakasserer, forfølger og til slutt slår og sparker til han ligger tilsynelatende livløs på bakken. Deretter går Daniel rolig avsted. Alt dette skjer glimtvis mens kredittlisten går sin gang. Fra første sekund har vi vært vitne til denne drivende ondskapen av blind vold, motivert av syke, forvridde, rasistiske ideer. Vi kan overhodet ikke spore sympati med Daniel Balint, kun hat, der han går av sted, snauklipt og ikledd en t-trøye med et slående symbol av et hakekors. Det føles som vi får et hardt slag i magen der vi sitter passivt og observerer det bedrøvelige, dessverre realistiske scenarioet, og det er her filmen begynner…

Idet filmen skrider fremover blir vi mer kjent med personen Daniel Balint, spesielt gjennom tilbakeblikk ser vi hvordan han allerede som veldig ung stilte spørsmål og var opprørsk til sin egen religion. Han havner til stadighet i intense diskusjoner med sine religionslærere. Hvorfor måtte Abraham ofre sønnen Isak? Hvilken Gud ville kreve noe slikt? Regissør Henry Bean har skapt en nyansert fremstilling av filmens hovedperson. Bean er selv konservativ jøde, noe som føles verdt å nevne når man tenker på hvordan han angriper religionen og stiller flere subtile og legitime spørsmål gjennom den velartikulerte Daniel Balint-karakteren. Likevel er det ingen tvil om at Balint er preget av vrangforestillinger og benektelse i forhold til jødedommen, dette til tross for at flere av hans resonnementer altså er faretruende overbevisende.

Filmen er overraskende kontroversiell, og det tok da også lang tid før man fant noen distributør som var villig til å stå bak filmen. Det skapte også debatt da The Believer vant Grand Jury Prize ved Sundance. Filmen har også vunnet en rekke andre priser ved internasjonale filmfestivaler.

Ryan Goslings tolkning av Danny Balint som en intelligent person preget av indre konflikter, er mildt sagt overbevisende. Dette er filmen som for alvor satte Gosling på kartet. Summer Phoenix, Theresa Russell og Billy Zane er også solide, selv om deres roller er mindre og langt mer stereotypiske.

The Believer er en type film det er verdt sette seg ned for å snakke om i ettertid. Budskapet kan tolkes flere veier og spesielt slutten gir rom for diskusjoner.

Vurdering:
8.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: