The Oxford Murders (2008)

Vurdering:

USA 2008 | Regi: Álex de la Iglesia | Spilletid: 107 min | IMDb

Jeg er ikke så veldig glad i tv-krim. Eller for å si det sånn: jeg er ikke blant en million nordmenn som hver påske eller fredags kveld sitter limt til NRK for å oppklare mer eller mindre intrikate mordgåter. Stort sett er disse filmene og seriene intetsigende, søvndyssende saker uten noe nytt og spennende på hjertet.

Men det finnes jo unntak. Gode filmskapere kan utrette store ting med basis i en velskreven krimroman (det har skjedd før). Jeg håpet noe lignende skulle skje med The Oxford Murders som er en filmatisering av en argentinsk suksessroman ført i pennen av Guillermo Martínez fra 2003. Filmen er regissert av spanske Álex de la Iglesia (La Comunidad og El Día de la bestia) og skimter med John Hurt og Elijah Wood i hovedrollene.

Historien bringer oss til universitetsmiljøet i Oxford. John Hurt spiller professoren som mener det ikke eksisterer noen absolutte sannheter utenfor matematikkens logiske verden. Elijah Wood er den beundrende studenten som har kommet fra USA for å oppsøke nevnte professor. Tilfeldigheter, eller kanskje ikke, fører dem etter hvert sammen. De vikles inn i etterforskningen av et potensielt seriemordertilfelle, der drapsmannen legger igjen logiske koder som får professoren og studenten til å klø seg i hodet mens de forsøker å løse mysteriet.

Filmen er mer engasjerende på papiret enn i virkeligheten. Mye ødelegges med stiv dialog, krampeaktige forsøk på vittigheter, karakterer man aldri orker å involvere seg i, og diverse meningsløse hopp vekk fra den røde tråden i plottet. Filmen vingler i ulike retninger, og selv ikke mesterlige John Hurt (han er som skapt for rollen som tørr professor i matematikk) evner å invitere meg inn i fortellingen. Dominique Pinon (fra Delicatessen) og til tider lettkledde Leonor Watling dukker opp i biroller, uten at det hjelper nevneverdig.

Filmen vil helt sikkert fenge de som setter pris på medioker tv-krim. Jeg synes det bare blir småkjedelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: