The Life Before Her Eyes (2008)

The Life Before Her Eyes er en av årets vakreste amerikanske filmproduksjoner. En kjærkommen overraskelse fra Vadim Perelman, og en påminnelse på at jeg snart må få sett hans kritikerroste debutfilm: House of Sand and Fog.

Temaet her er på hvilken måte en traumatisk opplevelse som en skolemassakre påvirker et menneskesinn. En helt vanlig skoledag forandres plutselig til fullstendig kaos når lyden av skudd og skrik høres fra korridorene i en amerikansk high school. På jentedoen står Diana og hennes venninne. Snart får de et maskingevær rettet mot seg. Skal de leve eller dø?

Deretter hopper filmen frem i tid. Det er på dagen 15 år siden skolemassakren fant sted og Diana er etablert med mann og barn. Men så dukker de traumatiske minnene opp, og vi forstår mer og mer hvordan hendelsen har satt dype spor i henne og fortsatt preger livet.

Perelman har valgt å fortelle historien ved å hoppe frem og tilbake mellom to tidslinjer, der hvert tilbakeblikk er med på å kaste nytt lys over nåtiden. Evan Rachel Wood er Diana i ungdomsalderen, mens Uma Thurman er samme person 15 år senere. Begge gjør praktfulle tolkninger med nyansert atferd som bringer en sterk realisme inn i beretningen. I kombinasjon med et upreget estetisk bildespråk skapes en helt spesiell stemning. Perelman har funnet en særegen og harmonisk tone i de visuelle bildene, som sammen med fortellerstrukturen gjør det vanskelig ikke å bli dypt engasjert i historien.

Filmen er krydret med detaljer som vi først mot slutten ser betydningen av, det hintes og antydes, men Perelman holder kortene tett til brystet inntil de siste minuttene: da presenteres slutten som en elegant åpenbaring hvor vi endelig forstår hvorfor historien er fortalt som den er. Ok, kanskje burde jeg sett det komme, men for meg falt alt veldig tilredsstillende på plass i sluttminuttene. Frem til da er også filmen spekket med fascinerende bilder og et intrikat karakterportrett som i sum gjør dette til en av årets store positive overraskelser.

4 kommentarer om “The Life Before Her Eyes (2008)

Legg til din

 1. Spent å se om denne kommer på norske kinoer. Har ikke klart å finne noen informasjon om denne hos Filmweb eller andre distributører i Norge.

  Er jo et spesielt amerikansk fenomen, noe som kanskje de norske kinosjefene og distributørene føler seg utrygge på. Kanskje de ikke tør ta den økonomiske sjansen? Dette er jo ikke en «big five»-produksjon.

 2. Litt overrasket at du syns såpass mye om filmen.
  Så den nettopp selv, fikk mest en slags sødmebitter smak av filmen..noe ala det jeg følte når jeg så meget oppskrytte Crash for første gang.
  Bra foto, med fine detaljer. Men alt i alt ble det litt for mye av det gode – Slow motion scener, konstant med pianoklinkrende musikk i bakgrunnen, halvt uforstående manus som bygges opp til en for meg utilfredsstillende slutt.
  House of Sand and Fog var tre-fire hakk bedre.

 3. kanskje litt flaut men kan noen fortelle meg hva som egentlig skjedde i denne filmen??? var Diana egentlig Maureen? Døde Diana og var det hele en drøm? sjønte ikke en dritt å det er noe så inni helvete plagsomt…………

  Isso

 4. *SPOILER*

  Hva som egentlig skjedde…. Det ligger i tittelen: Diana ser «livet foran øynene» slik det vil komme til å bli dersom hun lar venninnen dø og selv lever videre. Historien vi ser med Uma Thurman som Diana er med andre ord ikke-reell. Hun dør.

  Slik jeg mener å huske det, er et halvt år siden jeg så filmen nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: