WALL·E (2008)

Kan jeg sove?

En gutt på kanskje fem-seks år hvisker til faren sin to kinoseter bortenfor mitt (jeg så filmen med norsk tale, skjønt så veldig mye tale er det ikke her).

Med WALL·E har Pixar laget en overraskende alternativ animasjonsfilm, kanskje den som fremstår som mest rendyrket for et voksent publikum, selv om mange barn – gjerne litt eldre enn gutten ved siden av meg – også vil finne dette sjarmerende og småmorsomt. For er det egentlig mulig å ikke bli sjarmert i senk av denne roboten?

WALL·E spiller på utenomjordiske følelser som bare Spielberg har gjort tidligere (med E.T.: The Extra-Terrestrial og Close Encounters of the Third Kind). I tillegg smøres det etter hvert tjukt på med satire. Men det er den enkle humoren og de menneskelige følelsene i robotene som virkelig skaper de magiske øyeblikkene. Den første halvtimen er ganske enkelt en demonstrasjon i massiv filmkunst; WALL·E er best når den utnytter stillheten, og det gjør den til det fulle i første akt. Sjeldent har så mye blitt fortalt så presist med så små detaljer i en animasjonsfilm. Etter hvert blir ting langt mer ordinært når tempoet trekkes opp, nesten litt masete, selv om kreativiteten er imponerende hele veien.

WALL·E står dermed igjen som den beste Pixar-filmen siden Toy Story 2 (vel og merke har jeg fortsatt ikke sett Finding Nemo). Den er bare ikke bra som mange skal ha det til. Eller er det jeg som tar feil?

4 kommentarer om “WALL·E (2008)

Legg til din

  1. 7 av 10!? Say WHAT? WALL-E er noe av det følelsesmessig mest dyptpløyende jeg har sett på lenge, selv om det er «skjult» inni det i utgangspunktet barnevennlige animasjonsuttrykket.

    Ja, du tar feil. :)

  2. At det beste siden «Toy Story 2» er verdt SYV stusselige poeng på skalaen – og at det imellom, inkludert mesterverker som «The Incredibles» og «Ratatouille» da er verdt enda mindre – ja, det er du nok veldig alene om å synes Trond. I det minste blant de som anmelder film. Ja, du tar feil…grundig feil ;)

  3. Takker for innspillene!

    Jeg så filmen sammen med tre andre, med ganske ulik alder, og alle var ganske enig om hva som var bra, hva som var mindre bra og at filmen totalt sett ikke var noe mesterverk.

    7 er dessuten en ganske god karakter. Og WALL-E (7+) er, i mine øyne, en ganske god film. Definitivt bedre enn den enda mer overvurderte Ratatouille (7-) og også litt bedre enn The Incredibles (7).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: