The Visitor (2007)

Walter Vale er professor i økonomi, enke og lever et rutinebasert liv blottet for lidenskap for det han gjør, for studentene og for livet. Ved en tilfeldighet møter han et menneske som får ham til å åpne øynene for det han tidligere har stengt ute.

En desillusjonert akademiker, som har gitt opp livet, gjenopplever en glød og nysgjerrighet for den verden som eksisterer utenfor ham selv.

Noen har beskrevet The Visitor som en «coming of age»-film om en middelaldrende, hvit amerikansk mann. Jeg synes det er en god beskrivelse. Walter Vale spilles forbløffende godt av Richard Jenkins, kjent ansikt fra Six Feet Under, i en av årets udiskutabelt mest imponerende rolletolkninger. De andre skuespillerne rundt ham er også fremragende (Haaz Sleiman, Danai Jekesai Gurira og Hiam Abbass).

Jenkins balanserer Walter Vale med vekselvis sympatiske og usympatiske trekk. I det ene øyeblikket vil man lukke øynene for valgene han tar, i det neste varmes hjertet når vi opplever erkjennelsen han gjennomgår. Og viljen han endelig viser til å gjøre noe med eget og andres liv.

The Visitor er, slik jeg ser det, i bunn et menneskelig drama. En film som fremmer jordnære verdier, om å frigjøre seg fra en bundet fortid, oppleve kulturforskjeller og se seg selv i en større sammenheng. Likevel vil nok regissør og manusforfatter Thomas McCarthy (The Station Agent) få mer oppmerksomhet for filmens politiske side; som et flammende innlegg i debatten om illegal innvandring velger han å være direkte og tydelig. Hele tiden på grensen til å simplifisere problemene eller mate oss med teskje på Paul Haggis-vis.

Men McCarthy balanserer den tematiske dualismen elegant i et raffinert forfattet manus. Selv om de store linjene i den politiske underteksten riktignok kan føles unødig overtydelig, er det så mange viktige (og vittige) detaljer å plukke opp underveis, slik at The Visitor oppleves som en film med flere lag; reflekterende, utfordrende med motstand, og en film som gir rom for noen av de beste skuespillerprestasjonene du har sett i år.

2 kommentarer om “The Visitor (2007)

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: