Entre les murs (2008)

klassen

8

Jeg må innrømme at jeg ble litt forundret da en «lærer må hanskes med vanskelig skoleklasse»-film ble utropt til vinner av Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Vi snakker tross alt om en relativt utslitt og lite spennende subsjanger.

Likevel stikker Entre les murs (Klassen) seg fortjent ut i mengden. Ikke fordi den er original (det er den ikke). Men fordi den er god. Veldig god.

Francois Marin er fransklærer i en såkalt «vanskelig klasse» ved en skole i utkanten av Paris. Klassen speiler et multikulturelt samfunn, noe som skaper tydelige kulturelle skillelinjer i hverdagen: ulik bakgrunn og etnisitet fører til en særegen klasseromsdynamikk, uten at lærer og elever er utstyrt med en felles forståelse for hvordan det kan brukes til å gjøre skoledagen mest mulig stimulerende. Konsekvensen er misforståelser, likegyldighet og til slutt resignasjon.

klassen2

Filmen berører spesifikke franske problemstillinger, men helheten er universell. De fleste som har slitt seg gjennom en urolig ungdomsskoleklasse også i Norge, vil kjenne seg igjen i skildringene fra klasserommet med utålmodige, lite lærevillige franske tenåringer. Filmen fokuserer heller ikke på én bærende problemstilling, men viser virkeligheten i et klasserom over noen tilfeldig utvalgte dager, og hvor sammensatt problemene kan være og er.

En skoletime skildres som en kamp. Som en nyttesløs tilstand. Noen ganger en krig. Det tegnes et dystert bilde av utfordringene i skolen, men ikke uten glimt av håp.

Bak filmen står François Bégaudeau som selv var lærer før han skrev bok om erfaringene, og nå spiller hovedrollen i filmatiseringen. Bégaudeaus førstehåndskjennskap til miljøet er trolig en av årsakene til at vi får se noen av de mest realistiske klasseromsscenene festet til spillefilm (enkelte scener er delvis improviserte, og innimellom kikker til og med elevene i kamera).

Dokumentarstilen treffer bra. For filmens styrke ligger nettopp i hvordan betydningen av kommunikasjon blir kommunisert ut til publikum: genuint, engasjerende, usentimentalt og uten å forenkle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: