The Man From Earth (2007)

manfromearth
6

The Man From Earth er filmen som bedre enn de fleste illustrerer hvor stor nytteverdi piratvirksomhet på nett kan ha for markedsføring av en film.

Mot slutten av 2007 var lavbudsjettsproduksjonen og science-fiction-filmen The Man From Earth blitt årets store filmsensasjon. Helt ut av det blå. Hvorfor? Noen rippet en tidlig dvd-versjon, la den ut på torrentsider til gratis nedlasting, mennesker så filmen, elsket produktet, snakket om det, skrev om det, kjøpte den på dvd, gav høye karakterer på imdb.com, og vips: filmen som «ingen» tidligere hadde hørt om, endte opp med et publikum som produsentene ikke engang hadde drømt om (de samme produsentene som oppmuntret til illegal nedlasting av filmen) – og det uten at man trengte å bruke en eneste krone på tradisjonell markedsføring.

Filmen er basert på en science-fiction-historie forfattet av nå avdøde Jerome Bixby (tidligere skrevet for Star Trek) og har et fengende utgangspunkt:

En professor inviterer sine kolleger på hyttetur for å ta farvel før han skal reise bort. Ingen forstår helt hvorfor han plutselig skal slutte i yrket og reise av sted, og aner at han bærer på en hemmelighet. Noe han ønsker å fortelle.

Og det skal han gjøre. Til en vantro forsamling kolleger forteller professoren med den største selvfølgelighet at han har vandret på jorda i 14 000 år; siden han kom til verden som et cro-magnon-menneske, vokste opp til å blir rundt 35 år inntil utviklingen stanset. Han legger ut om hvordan han har levd en nomadetilværelse i 14 000 år, knyttet vennskap med Vincent van Gogh, reist med Christopher Columbus og gått i lære hos Buddha.

Kollegene reagerer ulikt. Enkelte blir provosert over de åpenbare løgnene, andre skremmes av å høre innlevelsen i historien. Ingen tror ham, men de fascineres.

Det er også hva filmskaperne ønsker å gjøre: fascinere oss. Og storyen er udiskutabelt fascinerende. Det er noe urokkelig medrivende over konseptet som presenteres; en velfortalt historie som banalt underholdende blander historie, filosofi og religion i en mystisk innpakning som appellerer til vår fantasi. Alt foregår mellom fire vegger, i en film strippet for visuelle virkemidler, der plottet presenteres som i en lydbok.

Regissøren skal visstnok ha funnet inspirasjon i 12 Angry Men, hvor Sidney Lumet setter standarden for dynamisk historiefortelling og karakterskildring inneklemt i et rom over 90 minutter. The Man From Earth har et fengslende innhold, men kjemien foran kamera er totalt fraværende. Regien er anonym og kjedelig, langt i fra hva Lumets klassiker formidler. Det føles som å se et uinspirert stykke amatørteater; potensialet er enormt, men det utnyttes ikke.

Materialet har nok av saft i seg; filosoferende, spennende og (ufarlig) kontroversielt om fiksjon og fakta i salig blanding. Her brukes suksessformelen etter Da Vinci-koden, bare i en langt mindre actionspekket skala. Bare så synd at alt ødelegges av haltende rolletolkninger, intetsigende regi og en lavbudsjettsproduksjon som er mer kjedelig enn sjarmerende.

Jeg finner meg selv, atypisk nok, et sted midt i mellom de begeistrede og de indignerte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: