Man on Wire (2008)

manonwire1

7

Oscar-vinnende dokumentarfilm om en ekstrentrisk franskmann som gikk på line mellom World Trade Centers to tårn i 1974. Man on Wire forteller om den fascinerende opptakten til Philippe Petits sensasjonelle vandring mellom tårnene, hvor intervjuer, arkivklipp og fiksjon klippes effektivt sammen for å skape et dynamisk portrett av et menneske, et miljø og en spinnvill idé som settes ut i livet.

Mens skrekkslagne skueslystne på bakken skimter konturene av en gal mann på line høyt der oppe i flyhøyde, tegner filmen et nærmere bilde av hva som rører seg i hodet på denne mannen.

Man on Wire konstrueres som en spenningsfilm, hvor teamet som skal rigge linen mellom tårnene skildres som om de var bankranere i planleggingsfasen av tiårets kupp. Et engasjerende trekk fra regissør James Marsh.

Best og mest interessant er imidlertid filmen når den balanserer arkivklippene med aktørenes egne ord om hvordan det hele kom i stand, med Petits eksentriske entusiasme som midtpunkt. En mann som fulgte sin drøm på sin helt egen måte.

Petit fremstår som et fascinerende unikum, og kanskje kunne filmen dratt enda mer fordel av å sette Petits tanker og ideer i en større sammenheng, og med det hevet blikket utover enkeltepisoden som beskrives. Samtidig står filmen solid på de beinene James Marsh har satt den på. Et fascinerende og informativt skue av en person og en hendelse, selv om filmen på veien kanskje er blitt enda større enn begivenheten i sentrum.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: