Christopher Nolans «Oppenheimer» tar form

Christopher Nolans tolvte verk fra registolen blir en stjernespekket filmbiografi om livet til vitenskapsmannen og fysikeren J. Robert Oppenheimer, typisk omtalt som «atombombemannen».

Produksjonen av «Oppenheimer» skal etter sigende påbegynnes nå i startgropen av 2022, og på sedvanlig vis holdes kortene tett til brystet i apparatet rundt en ny Nolan-produksjon. Vi vet derfor lite om hva slags type film dette vil bli, men heldigvis er det ingenting som tilsier at Nolan skulle være interessert i å gjøre en tradisjonell biopic. «Oppenheimer» blir likevel hans første biografisk anlagte filmfortelling, men om det er én filmskaper med visjoner og gjennomføringsevne til å gjøre noe ekstraordinært fengslende med denne utslitte og ofte kjedelige subsjangeren, så er det vel nettopp Nolan. Det er kun få år siden han eksempelvis skapte et svimlende sterkt filmverk spunnet til 2. verdenskrig i «Dunkirk» som ikke ligner noe annet.

Det vi vet om «Oppenheimer» er at filmen vil basere seg på en Pulitzer Prize-vinnende biografi («American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer») av Kai Bird og Martin Sherwin som ble utgitt i 2006. Nolan har selv skrevet filmmanuset.

Vi vet også at han på nytt samarbeider med fotograf Hoyte Van Hoytema, som må sies å ha vært gjennom en ruvende utvikling siden han bedrev fotoarbeid på norsk film med «Svidd neger» og «Salto, salmiakk og kaffe» tidlig på 2000-tallet. «Oppenheimer» blir hans fjerde film for Nolan med «Tenet», «Dunkirk» og «Interstellar» i bagasjen, og den nederlandsk-svenske filmfotografen har dermed etablert seg som Wally Pfsters arvtager i den essensielle funksjonen av å være fotograf for Nolan.

Den forsiktige og gradvise utskiftningen av sentrale samarbeidspartnere er muligens uttrykk for bevisste kunstneriske valg, som for å skape en glidende utvikling og tilføre nye dimensjoner til filmarbeidet, men uten for mange samtidige endringer. Eksempelvis vil musikken komponeres av Ludwig Göransson og ikke Hans Zimmer, i tråd med hvordan den svenske komponisten overtok Nolan-stafettpinnen fra Zimmer til «Tenet». Om det nok er delte oppfatninger knyttet til det spesifikke bidraget, så skapte det definitivt noe friskt og annerledes til lydbildet og musikaliteten i «Tenet», som alltid vil være en særs vital del av ethvert Nolan-verk. I en annen helt sentral funksjon har Jennifer Lame fått fornyet tillit som klipper etter at hun gjorde «Tenet» som sin første Nolan-film fremfor Lee Smith som hadde vært med i teamet siden «Batman Begins». Lame har allerede demonstrert utfordrende filmklipping til perfeksjon i nettopp «Tenet», som hun utrolig nok ikke ble Oscar-nominert for, og ble da håndplukket av Nolan på bakgrunn av eminente arbeider for blant annet Noah Baumbach, Kenneth Lonergan og kanskje mest vesentlig for Ari Aster («Hereditary» og «Midsommar»).

Filmfotograf Hoyte van Hoytema gjenforenes med Christopher Nolan i «Oppenheimer».

Foran kamera finner vi en hyppig Nolan-benyttet skuespiller i tittelrollen. Cillian Murphy spiller altså J. Robert Oppenheimer, som under 2. verdenskrig hadde en sentral rolle i Manhattan-prosjektet som skulle utvikle de første atombombene. Etter krigen skal han angivelig ha jobbet for å fremme internasjonal kontroll over atomvåpen for å unngå våpenkappløp med Sovjetunionen, og var i motstand til hydrogenbomben. Senere ble han anklaget for å være medlem av kommunistpartiet og fratatt sikkerhetsklareringen etter en høring. Han fortsatte en karriere som forsker, forfatter og underviser etter dette.

Cillian Murphy er blitt en gjenganger foran kamera for Nolan. Her i «Dunkirk».

Andre involverte skuespillere er rapportert å være Emily Blunt som skal bekle rollen som kommunistpartimedlem og biolog Katherine Oppenheimer, som hadde to ekteskap bak seg da hun hadde en affære og ble gravid med Oppenheimer som hun giftet seg med. Videre skal Florence Pugh spille rollen som Jean Tatlock; en psykiater og medlem av kommunistpartiet som utviklet et forhold til Oppenheimer mens hun studerte og han underviste fysikk på Berkeley, og som på grunn av denne koblingen senere ble gjenstand for FBI-overvåkning. Benny Safdie (mest kjent for å være den ene halvdelen av de filmskapende Safdie-brødrene bak «Uncut Gems» og «Good Time») vil spille rollen som Edward Teller, «hydrogenbombens far», som var medlem av Manhattan-prosjektet og senere vitnet mot Oppenheimer i høringen der han mistet sikkerhetsklareringen. Matt Damon blir å se i rolle som direktør for Manhattan-prosjektet, der Rami Malek skal spille en vitenskapsmann, og Robert Downey Jr. blir å se i rollen som styreleder for den amerikanske atomenergikonferansen. Foreløpig siste tilskudd til den stjernespekkede rollelisten er Josh Hartnett.

Om «Oppenheimer» på alle måter selvsagt blir en massiv produksjon, skal budsjettet angivelig være i området rundt 100 millioner dollar som er en betydelig nedjustering fra den ekstraordinært spektakulære «Tenet». I Nolan-sammenheng vil «Oppenheimer» på dette tidspunktet i karrieren være ensbetydende med en filmproduksjon i nedre budsjettklasse, omtrent som ved «Dunkirk» i størrelse og produksjon, uten at det gikk utover kvaliteten. Filmen vil for øvrig markere et veiskille som neppe blir merkbart for publikum, da det blir første film Nolan gjør utenfor Universal Bros. siden «Insomnia» fra 2002. Samarbeidet med Warner Bros. virker å ha surnet og til slutt strandet som følge av selskapets hybride lanseringsmodell under pandemien med forkortet intervall mellom kino- og strømmelansering, i strid med Chrisopher Nolans ønsker. Med Universal i ryggen har Nolan trolig fått forsikring om at «Oppenheimer» vil få et lenger eksklusivt liv på kino med senere overgang til strømmetjeneste. Men dette er fortsatt en god stund frem i tid. «Oppenheimer» er satt opp med kinopremiere 21. juli 2023, forhåpentligvis med pandemien på god avstand.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: