Første kikk på Alex Garlands «Men»

På slutten av 90-tallet ble Alex Garland et hett forfatternavn på den internasjonale bokscenen, særlig i møte med yngre lesere, etter utgivelsen av den populære «The Beach». Da filmen noen år senere ble filmatisert av Danny Boyle med Leonardo DiCaprio i hovedrollen, var det i retrospekt også startskuddet for Alex Garlands karriere i filmens verden. Først som manusforfatter, da han fortsatte samarbeidet med Boyle ved å servere ham manusene til suksessene «28 dager senere» og «Sunshine», før han i 2014 realiserte sin egenskapte filmvisjon som manusforfatter og regissør i form av sci-fi-mesterverket «Ex Machina» (som jeg hadde foreløpig siste gjensyn med kun for få uker siden).

Fire år etter «Ex Machina» fulgte han i 2018 opp med den nesten like imponerende «Annihilation», og med et nytt fireårsintervall er han altså i 2022 aktuell med skrekk-thrilleren «Men». (Vi må naturligvis ikke glemme at han i mellomtiden gjorde den fremragende miniserien «Devs»).

Nå er den første «Men»-smakebiten i levende bilder, en teaser (trailer), sluppet. Her ser vi den ferske Oscar-nominerte (for Maggie Gyllenhaals «The Lost Daughter») Jessie Buckley i hovedrollen; beskrevet som «en kvinne som drar på ferie til den engelske landsbygda etter ektemannens død». Gitt sjangertilhørigheten var det sannsynligvis en dårlig idé, og premisset for det som virker å være et psykologisk skrekk-drama med sci-fi-elementer i en stilren, minimalistisk scenografisk innpakning. Garlands signatur er tydelig til stede i de sekundene teaseren gir oss, hvor han på nytt samarbeider med den britiske fotografen Rob Hardy.

Som både i «Ex Machina» og «Annihilation» avbildes frodig og grønn natur i kontrast til mennesker nærmest som miniatyrer i et større bilde der mennesket kvaler med eksistensielle spørsmål. Hva «Men» rent faktisk handler om vites ikke, og teaseren kanaliserer en stemning av mystikk mer enn den avslører plott eller tema. Her må vi bare smøre oss med tålmodighet — men tiden løper som kjent fort og lanseringsdatoen 20. mai er tross alt ikke fryktelig lenge til. «Men» kan fort bli av vårens mest interessante nylanseringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: