Traileren til Cronenbergs «Crimes of the Future» viser mesterens kroppsskrekk-retur

Selveste David Cronenberg er tilbake!

I 2022 avdukes mesterregissørens siste verk, «Crimes of the Future», under årets Cannes-festival – åtte år siden veteranens forrige film, den fantastiske (og undervurderte) «Maps to the Stars». Når Cronenberg nå vender tilbake, er det ekstra gledelig at han gjør det med et verk med utspring fra egen opprinnelse som filmskaper – som et vaskeekte «body horror»-verk. At filmen nå er bekreftet med «R»-rating grunnet «sterkt urovekkende voldelig innhold, uhyggelige bilder og grafisk nakenhet» understreker også at vi ikke har å gjøre med en aldrende filmskaper som har blitt mindre kompromissløs og myknet med årene. Dette ble også bekreftet med teaseren fra noen uker siden, og definitivt med dagens store trailerlansering.

De som kjenner Cronenberg-filmografien gjenkjenner tittelen som det timelange kuriøse sci-fi-verket han gjorde i 1970, men «Crimes of the Future» anno 2022 skal ikke knytte seg direkte til det. Cronenberg har selv forfattet historien (han har jobbet med den av og på gjennom en årrekke), som finner sted i en udefinerbar fremtid (heller ikke er et uvanlig Cronenberg-premiss ). Léa Seydoux og Viggo Mortensen spiller et par som bedriver performancekunst med kroppslige transformasjoner i fokus, mens den fremragende Kristen Stewart ses i en etterforskerrolle for «National Organ Registry».

Cronenberg har selv snakket om dette nærmest som et oppsummeringsverk – et ledd i en kunstnerisk kontinuitet preget av hans helt særegne utforskning rundt samspillet mellom teknologi og kropp på film, et inntrykk som definitivt også gis av filmplakaten som nylig er sluppet.

I «Crimes of the Future» vil det sannsynligvis være flere referanser å spore til tidligere meritter innenfor hans nærmest selvskapte subsjanger, noe dagens trailerlansering altså bekrefter til det fulle.

Her ses konturene av et særdeles kontrollert og perfeksjonert formspråk. Det er kaldt, stilfullt, uhyggelig, forstyrrende og sensuelt på samme tid – på en måte vel David Cronenberg er alene om å bedrive på dette nivået (selv om Julia Ducournau er i ferd med å bygge en karriere basert på mye av de samme kvalitetene, tydelig inspirert av Cronenberg). Det virker ut fra disse sekvensene også veldig tydelig at «Crimes of the Future» blir en særdeles velspilt affære, der det særlig virker spennende å se Kirsten Stewart med sin spesifikke utstråling utfolde seg innenfor Cronenbergs utfordrende rammer.

Verdenspremieren er altså i Cannes, 25. mai. Der skulle man vært.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: