Harrison Ford fyller 80 år: 10 essensielle filmavtrykk

I skrivende stund, 13. juli 2022, blir Harrison Ford 80 år. Det markeres med en rask gjennomgang over en av de mest begivenhetsrike, innbringende, suksessfulle og ikoniske skuespillerkarrierene i Hollywood over de siste 50 årene.

For i det hele tatt å gjøre det mulig å begrense listen til 10 filmer, er franchiser som Indiana Jones og Star Wars samlet.

Denne topp 10-listen trekker frem de fremste favorittene, hvor utvalget og rangeringen er gjort på bakgrunn av både filmenes kvaliteter, Harrison Fords prestasjon, rollens størrelse/betydning for filmen og kanskje viktigst: personlig smak.

10 Presumed Innocent (1990)

Harrison Ford leverer stødig i denne juridiske rettsalsthrilleren av Alan J. Pakula med kurset rettet mot rettferdighetens natur. Om filmen kan fremstå som noe statisk filmatisk, er det på samme tid et velgjort «whodunit»-plott der Fords intensitet bidrar sterkt i historiefortellingen.

9 What Lies Beneath (2000)

Den psykologiske thrilleren ble tilnærmet slaktet i sin tid, og har vel heller aldri fått noen oppreisning. Men det er like fullt en leken filmøvelse av en Hitchcock-pastisj som fremvises her – med tidvis blendende iscenesettelser, kameraarbeid – og en stødig Harrison Ford i samspill med Michelle Pfeiffer.

8 Air Force One (1997)

Naturligvis en banal actionfilm, men det var også udiskutabelt gøy å se Harrison Ford bekjempe russiske terrorister med bare nevene i luftrommet som amerikansk president. Rett og slett en mektig actionfilmskapelse.

7 Clear and Present Danger (1994)

I den fyldige Ford-filmografien er det lett å undervurdere Jack Ryan-adaptasjonene basert på Tom Clancys bøker, men «Clear and Present Danger» tilbyr grenseløs voksen-thriller-underholdning av høy kvalitet. Den forugående «Patriot Games» følger like bak.

6 Frantic (1988)

Det kan ikke gå veldig feil når Harrison Ford plasseres i sentrum av Paris i en tettpakket thriller skapt av Roman Polanski. Fords desperasjon på manisk leting etter kona som har forsvunnet, er virkningsfull på en uspektakulær måte.

5 Witness (1985)

Fords eneste Oscar-nominasjon kom i dette finstemte dramaet av Peter Weir. En sterk, tilbakeholden tolkning i samspill med en amish-gutt som trenger politimannens, men kanskje mest en voksen, beskyttelse etter å ha blitt vitne til et drap. Ford på sitt mest jordnære.

4 Star Wars (1977, 1980, 1983)

Den dumdristige, karismatiske og handlekraftige Han Solo lyste sjarmfullt opp «Star Wars»-universet i skapelsen av en av filmhistoriens mest ikoniske karakterer – i en av filmhistoriens mest ikoniske franchiser.

3 Indiana Jones (1981, 1984 og 1989)

Ford hadde på et tidspunkt en egen evne til å være i sentrum av filmhistoriens største suksesser. Som Indiana Jones er han den ultimate actionhelten, men også sårbar og med spennende karakterbue gjennom flere storverk.

2 Blade Runner (1982)

Om «Blade Runer» vel først og fremst er et audiovisuelt Ridley Scott-mesterverk, tilbyr også Harrison Fords nyanserte Deckard-tolkning en human kvalitet som har forsterket effekten av filmen, også som noe mer gåtefullt og varig.

1 The Fugitive (1993)

En personlig favoritt er Ford som dr. Richard Kimble, på rømmen etter å ha blitt urettmessig dømt for drapet på sin kone, med Tommy Lee Jones ustanselig i hælene. Fantastisk velgjort, underholdende og velspilt. Den aller beste i sitt slag fra 90-tallet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: