Forlokkende Venezia-program

«TÁR»

Venezia-programmet anno 2022 er annonsert, og på sedvanlig vis kan den italienske festivalen sole seg i glansen av å kunne lansere nyskapte verk fra flere av verdens mest toneangivende filmskapere.

Dette er samtidig den festivalen som etter hvert har blitt mest strategisk sentral sett opp mot filmprissesongen som kulminerer med Oscar-utdelingen. Det var eksempelvis i Venezia i fjor at «The Power of the Dog» først ble vist, sammen med sentrale verk som «The Hand of God» av Paolo Sorrentino, «Spencer» av Pablo Larraín og ikke minst «The Card Counter» av Paul Schrader. Så la oss se på litt av det festivalen har å by på i 2022.

«White Noise»

Sterkt konkurranseprogram

Det var allerede kjent at Netflix-skapte «White Noise» av Noah Baumbach blir åpningsfilm, da hele programmet i dag ble presentert ved festivalpresident Roberto Cicutto. Netflix er for øvrig tungt involvert med fire filmer i hovedkonkurransen. Foruten nettopp «White Nose», som er en Don DeLillos-filmatisering med Greta Gerwig og Adam Driver, har strømmegiganten hendene rundt Alejandro González Iñárritus «Bardo» om en meksikansk journalist, Romain Gavras’ (sønn av Costa-Gavras) «Athena» som skildrer opprør mellom fransk ungdom og politi, samt «Blonde» av Andrew Dominik («The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford») om Hollywood-livet til ikonet Marilyn Monroe i Ana de Armas’ («Deep Water») skikkelse.

Årets festivaljury, som ledes av Julianne Moore, skal ellers se og vurdere «The Whale» av Darren Aronofsky. Her spiller glemte Brendan Fraser hovedrollen som en professor som forsøker å gjenoppta kontakten med tenåringsdatteren spilt av Sadie Sink fra «Stranger Things». Filmen markerer et lite comeback for Aronofsky som opplevde en svært polariserende mottakelse da han sist var i Venezia tilbake i 2017 med det problematiske, men fascinerende skrekkfilmkunstverket «Mother!». Et enda tydeligere comeback finner sted når Todd Field endelig returnerer til filmscenen, nå med «TÁR». Field debuterte ufattelig sterkt med «In the Bedroom» helt tilbake i 2001, men har siden ikke klart å bygge den filmskaperkarrieren man så for seg. Hans andre og foreløpig siste film er fortsatt det finstemte forstadsdramaet «Little Children» med Kate Winslet, Jennifer Connelly og Patrick Wilson fra 2006. Forventningene er nå skyhøye foran «TÁR» med Cate Blanchett i hovedrollen – og en ørliten smakebit er allerede sluppet i form av denne både stillferdige, men samtidig spektakulære teaser-traileren.

Videre møter vi i hovedkonkurransen Martin McDonagh, en filmskaper som overbeviste flere med «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» i 2017, ni år etter at han ladet en liten eksplosjon med «In Bruges». Nå gjenforenes han med både Colin Farrell og Brandan Gleeson fra sistnevnte når vennskapsdramaet «The Banshees of Inisherin» får premiere i Venezia.

Men kanskje aller størst forventninger kan det være lov å ha til Luca Guadagnino og hans «Bones and All», en ny skildring av tidlig kjærlighet som ikke virker fullstendig fjern fra mesterverket «Call Me By Your Name», noe som vel forsterkes av Timothée Chalamets tilstedeværelse.

«Bones and All»

Sterkt utenfor konkurranse også

Utenfor hovedkonkurransen blir det naturlig å fremheve «Master Gardener» av Paul Schrader, Hollywood-veteranen som på sine eldre dager har utviklet en kvalitativ kontinuitet, og denne gang presenterer han en uavhengig drama-thriller med Joel Edgerton og Sigourney Weaver. Det er umulig ikke å glede seg. En annen Hollywood-veteran i Walter Hill fremstår som et spennende utropstegn i kategorien utenfor konkurranse med «Dead for a Dollar» som beskrives som en amerikansk westernfilm med Willem Dafoe og Christoph Waltz.

«Master Gardener»

Det må også nevnes at avdøde Kim Ki-duk er registrert med sin siste film, «Call of God», utenfor konkurranse. Ki-duk ble i sin tid hyllet for sin kreative filmkunst, men har lenge vært en omstridt skikkelse i eget hjemland. Særlig etter hans død i desember 2020 – angivelig som følge av komplikasjoner etter covid-19 – har det fremkommet mange historier og anklager om grove tilfeller av overfall og voldtekt som skal ha pågått gjennom flere år. Men i Venezia er altså ikke den avdøde filmkunstneren kansellert, der han i 2012 faktisk vant Gulløven for «Pietà» (som virkelig ikke er blant hans beste verk).

Festivalens avslutningsfilm er for øvrig satt opp til å være «The Hanging Sun» av Francesco Carozzini, basert på Jo Nesbøs røffe og kompakte noir-thriller «Mere blod» (filmen er spilt inn på location i Norge).

Ellers er selveste Lars von Trier Venezia-klar med det særdeles pirrende siste kapitlet i «Riget»-universet i form av tv-serieskapelsen «The Kingdom Exodus», noe som definitivt blir årets desidert største tv-serie-begivenhet (og for noen heldige også en kinobegivenhet).

Den 79. utgaven av festivalen – Biennale Cinema 2022 – vil foregå mellom 31. august og 10. september. Hele programmet kan leses på festivalens hjemmeside.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: