En ny smak av «Barbie»

2023 er året vi, voksne menn inkludert, strømmer til kinoen for å se…. «Barbie»!

Det er en stund siden de første sterkt iøynefallende stillbildene fra den kommende «Barbie»-filmen fikk sin virale spredning. Som en fantastisk markedsføring med blanding av nostalgi, lekenhet, absurditet, åpenbar satire og fargepotente estetikk evnet den sannsynligvis å treffe, oppildne og engasjere en heterogen mottakergruppe som få andre fremtidige filmlanseringer har klart før vi overhodet vet hva filmen egentlig er. Nå er den første teaser-traileren lansert, og om kortene fortsatt holdes tett til brystet hva angår handlingsforløp, må dette igjen kunne sies å være en ny pirrende aperitif.

De første levende bildene tar oss til et ørkenlandskap og en fortellerstemme (Helen Mirren!) som snakker om at fra tidenes morgen har det eksistert jenter som leker med dukker. Men det har alltid vært babydukker. Inntil… og musikken som hentet fra Richard Strauss’ åpningstema til Stanley Kubricks «2001» slår inn. Og der står en massiv Barbie-dukke som monolitten i nevnte Kubrick-klassiker. Hun heiser ned solbrillene, ser dels mot kamera og blunker. Småjentene knuser babydukkene sine som apene knuste bein i «2001» før en dukke kastes ut i verdensrommet hvor den svever til å bli… den rosa fonten med filmens tittel: «Barbie»! De siste sekundene er noen raskte glimt fra selve filmen (det er for meg uklart om begynnelsen av traileren er en del av filmen eller kun skapt for promoteringen) og vi får noen søte og raske smakebiter av det visuelle uttrykket mer enn innblikk i hva det skal handle om, før det avsluttes med teksten «Only in Theaters July 21». Og der skal vi være.

Hvorfor skal vi se «Barbie»? Fordi Greta Gerwigs reise som regissør fra «Lady Bird» til «Little Women» allerede har demonstrert at hun er i eliteklassen av fremadstormende Hollywood-filmskapere med særegenhet, oppfinnsomhet, finesse og sjarm – både foran og bak kamera – som oppleves som helt unik. Om «Little Women»-filmatiseringen i utgangspunktet kan ha virket som et trygt valg, var utførelsen og prioriteringene noe helt annet, og i tilfellet «Barbie» er virkelig verken idé eller gjennomføring noe som ligner på noe trygt. Som prosjekt var dette tidligere i hendene til både «Juno»-skaper Diablo Cody og stand-up-komiker Amy Schumer, men det føles definitivt rett og enda mer spennende at det til slutt landet hos Greta Gerwig. Med på reisen har også hennes mann og kunstneriske samarbeidspartner, Noah Baumbach vært, som co-forfatter. Foran kamera vil vi se Margot Robbie som Barbie og Ryan Gosling som Ken, en casting som antagelig ikke kunne vært bedre (og 2023 later til å bli et særdeles velykket år for Margot Robbie med både «Barbie» og «Babylon»), mens Will Ferrell også er med. Sistnevnte er sitert på at prosjektet vil være «det ultimate eksempel på høy kunst som møter lav kunst». Det er mulig å se hvor han vil, og bare ideen om å krysse «Barbie» med Stanley Kubrick i den første traileren legger få dempere på forventningene om at dette kan bli noe helt spesielt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: