Oppløftende Criterion-kunngjøring

Det amerikanske distribusjonsselskapet som har spesialisert seg på å utgi og restaurere kvalitetsfilm på fysisk format, The Criterion Collection, presenterte i dag en oppløftende nyhet.

I samarbeid med Janus Films etableres fra høsten 2023 en ny label, Janus Contemporaries, som vil ha fokus på lansering av fysiske førstegangsutgivelser av nye titler som hentes som ferskvare fra kino- og strømmetjenester. Janus Films er en aktør som allerede har hatt et tett samarbeid med Criterion (samme eiere), og som i tidligere tider – med en storhetstid på 1960-tallet – var en essensiell distribusjonsaktør med mange av datidens mest betydningsfulle auteurer i katalogen. I nyere tid har Janus Films returnert som distributør for kinofilm, og senest har selskapet båret frem et markant kontemporært mesterverk som japanske «Drive My Car» og Jerzy Skolimowskis særegne «EO». Det er også nettopp «EO» som nå lanseres som første utgivelse i serien «Janus Contemporaries», mens det samtidig er annonsert at øvrige 2023-lanseringer blir Jafar Panahis «No Bears», Louis Garrels «The Innocent», Hlynur Palmassons «Godland», Dardenne-brødrenes «Tori and Lokita» og «The Eight Mountains» av Felix van Groeningen og Charlotte Vandermeersch.

The Criterion Collection har som kjent etablert en rik katalog med et ansvarsbevisst og kvalitetsorientert utvalg ofte med et auteur-søkelys, men også med spennende avstikkere. Det har alltid resultert i særskilt forseggjorte utgivelser i fysisk format, enten det har vært i form av nye restaureringer med forhøyet bilde/lyd-kvalitet, ekstramateriale og design. Dette vil selvsagt fortsette, men parallelt kommer altså dette som et supplement, som forhåpentligvis vil løfte frem enda flere spennende nyutgivelser gjennom Criterion-familien. Det hører med til historien at The Criterion Collection aldri har utelukket nyere filmer. Her kan vår egen «Verdens verste menneske» trekkes frem, og det gjenstår å se om nåløyet fremover vil bli enda trangere for filmene med nyest datostempel for innpass i den tradisjonelle Criterion-serien, eller om denne nå enda tydeligere rendyrkes for eldre filmer eller de som i hvert fall har fått modnes i noen år. Uansett virker dette som en spennende berikelse som det er vanskelig å se bakdeler med. Og for de av oss som er ekstra glad i film på fysisk format, er en ny satsning på dette formatet alltid velkomment.

Les hele kunngjøringen her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: