Lunken mottakelse for Varg Veum

I løpet av de neste årene vil vi kunne se Trond Espen Seim hele seks ganger som Varg Veum (to kinofilmer og fire tv-filmer). Filmatiseringene av Gunnar Staalesen-bøkene er et unikt prosjekt i norsk film. Aldri før har det blitt satset på samme måte. Målsettingen er åpenbart å komme opp på samme nivå og suksess som svenskene har gjort i filmatiseringene rundt karakterene Beck og Wallander. Begge i utgangspunktet romanfigurer i krimsjangeren.

Bitre blomster (regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen) er den første filmen i rekken og har premiere denne fredagen. I dag falt dommen fra landets filmkritikere.

Og de involverte hadde nok håpet på en litt bedre mottakelse. Ingen av de store mediene har foreløpig trillet terningen høyere enn til fire. I Akersgaten er VG (terningkast 4) mest fornøyd. De mener «normaliseringen» av Varg Veum er vellykket, gir ros til Trond Espen Seim, og trekker frem slutten som både spennende og dramatisk. VG gjør for øvrig et poeng ut av at lyden til tider er vanskelig å oppfatte (når skal norsk film lære?). Dagbladet (terningkast 3) skriver at spenningskurven er påtakelig flat, men er enig med VG i at ting tar seg opp mot slutten. Mest negative er imidlertid Aftenposten (terningkast 2) (ikke Per Haddal). Avisen går til frontalangrep på skuespillerprestasjonene og mener det ødelegger totalt for filmen, selv om både Seim og Bjørn Floberg får godkjent.

Dagsavisen (terningkast 4) er også fornøyd med Trond Espen Seim, og hevder sågar at han alene redder filmen (selv om de understreker at han ikke er Gunnar Staalesens Varg Veum). Side 2 Nettavisen (terningkast 3) kaller filmen for «stiv og teatralsk» og har samme innvending som Aftenposten: Skuespillerne er for svake. Med unntak av Seim.

Terningkast 4 er også gjengangeren i de største lokalavisene. Adressa, Stavanger Aftenblad, Fredriksstad Blad, Trønderavisa og Østlendingen virker alle mellomfornøyde med fire prikker på terningen. Selv i Gunnar Staalesens Bergen aksepterer man den østlandske versjonen av hovedpersonen, og Bergens Tidende gir i likhet med de fleste andre terningkast 4. «Godkjent, men ikke mer», er dommen.

Selv har jeg aldri lest en eneste Varg Veum-bok og har et ganske avslappet forhold til filmserien, men konseptet er interessant, jeg elsker den svenske «Beck»-serien, og intet hadde vært bedre enn om man fikk til noe tilsvarende i Norge. De første reaksjonene tyder kanskje ikke på det. Men nå er heller ikke svensk presse overbegeistret for sine popuære filmserier. Dette er formelbaserte filmer som henvender seg til folket. Det er underholdning. De som har investert i prosjektet hadde helt sikkert ønsket litt mer drahjelp fra kritikerkorpset, men anmeldelsene er heller ikke til å grave seg ned av. Dette kan fortsatt bli bra. Nå er det folkets dom som gjelder.

5 kommentarer om “Lunken mottakelse for Varg Veum

Legg til din

 1. Har heller aldri lest en bokstav av bøkene, og ser filmen i morgen. Men, gjesp, er det noe å glede seg til egentlig? Frykter at Alver i Dagbladet har mest rett her. Hverken trailer, bilder, plakat eller «noe» har fortalt meg at filmens drivende handling er ustyrtelig spennende. Og når Alver sier filmen ikke er spennende, så… føler jeg liksom at han har rett. (Men jeg gir den altså en sjanse.)

  Alt har liksom dreid seg om denne Veum skal snakke bergensk dialekt eller ikke. Hvem bryr seg egentlig? Blæhk, og så fem filmer til da gitt? Gi meg en ny Vogt/Trier-film, så skal jeg holde munn innimellom Veum-filmene. :)

 2. Spent på å høre hva du (som en tydelig skeptiker) vil synes om den, Karsten. Snakket med Geir Jardar i dag, og han likte den veldig godt (5/6). Ifølge Geir har forresten VG byttet anmeldelse i løpet av dagen. Først var det visstnok en «ukjent» anmelder som gav den terningkast 2, før den ble byttet ut med en Jon Selås-anmeldelse til terningkast 4. Snodig.

 3. I papirutgaven stod Jon Selås’ tekst til 4 på trykk. Fant ingenting på nett tidligere, men det har du gjort nå. Selås veier ikke like tungt som publikumstekket til avisen han skriver for.

 4. Jeg har lest noen av bøkene og hittil sett to av filmene – «Bitre Blomster» og «Tornerose». Likte begge, men «Tornerose var min favoritt». Skal se å få anskaffet de andre etterhvert også.

 5. Helt utrolig…
  Jeg har ikke lest ei eneste linje av bøkene,
  (Mitt tap)Men jeg har sett mye film i mitt liv..
  Norsk film har ikke vært min favoritt hverken før eller siden, men og slakte noe som faktisk er både norsk og vel værdt å se…?? Vel, da lurer jeg på hva «kritikerene» leter etter.

  Personlig finner jeg både karakterene, historiene og bildene helt topp og ble relativt skuffet når det viste seg at det «bare» var produsert 6 filmer av alle bøkene..

  Jeg foreslår at tvilerne setter på en av filmene èn gang til, og faktisk ser den.. Istede for og lete etter feil og mangler.. Man må faktisk ha visse skjelsevner for og være i stand til og ta i mot det filmen formidler. Er man negativ i utgangspnktet skal det vel langt mere til for og tilfredstille seeren.

  Nei, hold dere til multi millioners Hollywood møl, om det er det som er greia.

  Å jeg håper vikelig jeg får se mere til Varg og resten av gjengen. Snarest..!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: