Slaget om den forbudte by (2006)

Intriger og farlige hemmeligheter ulmer under overflaten i et historisk familiedrama. Vi skal helt tilbake til keiserfamilien i Kina under Tang-dynastiet like før år 1000.

På engelsk heter den Curse of the Golden Flower. Den kinesiske originaltittelen lar jeg være å gjengi, da jeg ikke aner hva den betyr. Her i Norge er imidlertid filmen nå lansert under tittelen Slaget om den forbudte by. Ordinær kinopremiere var denne uken.

Med Yimou Zhang i registolen, mannen bak den ubeskrivelig billedskjønne Hero og House of Flying Daggers, hadde jeg litt forventninger før jeg ruslet inn i kinosalen. Selv om jeg egentlig allerede har nådd et slags metningspunkt for nettopp denne typen film. Hero var fantastisk, men nesten i overkant måpefremkallende i sin estetiske overveldenhet. Jeg ventet litt av det samme her.

Jeg ble derfor tatt litt på senga den første timen, der Zhang til forskjell fra i Hero faktisk virker mest opptatt av å fortelle en historie. Selvsagt er bildene i og rundt keiserpalasset i den forbudte by et vakkert skue, men Yimou Zhang virker altså mest interessert i karakterene denne gangen. Og dessverre viser det seg å være hans svakhet. Historien er kronglete bygd opp. Det er en del karakterer å forholde seg til, hvorav alle har sin agenda, men Yimou Zhang klarer ikke å samle trådene på en dramaturgisk og spennende måte. Det hjelper heller ikke at nøkkelscenene fremstår som pompøse og såpeoperaaktige.

I den siste timen skjer det imidlertid noe. Plutselig eksploderer filmen i en serie av etterlengtede estetiske slagscener. Og selv om man ikke klarer å engasjere seg i hvem som kommer helskinnet ut av herligheten, er det vanskelig ikke å la seg bli blendet av disse sekvensene. Man forstår også hvordan filmen er blitt den dyreste noensinne i Kina.

Alt i alt klarer jeg likevel ikke å være mer enn maksimum mellomfornøyd. Spektakulært og pompøst, men innholdsmessig tomt og unødvendig kaotisk.

En kommentar om “Slaget om den forbudte by (2006)

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: