1408 (2007)

1408 regjerte på amerikanske kinoer til publikums store begeistring i sommer – og har nå på tampen av året funnet veien til Norge. Filmen er basert på en novelle av evighetsmaskinen Stephen King – forfatteren som åpenbart er i besittelse av en penn som aldri går tom for blekk – og det til Hollywoods store forlystelse.

I filmens hovedrolle finner vi John Cusack som desillusjonert skrekkforfatter på landeveien jaktende etter gode spøkelseshistorier som kan fylle hans kommende bestselger, selv om han personlig har mistet troen på det overnaturlige.

Rom 1408 på Dolphin Hotell i New York er bare ett av mange tips han mottar om steder han bør besøke for å komme i kontakt med overnaturlige fenomener. John Cusack reiser til hotellet – og der blir han møtt av en hotellsjef (spilt av Samuel L. Jackson) som med stor overbevisning advarer ham mot å booke inn på det angivelig hjemsøkte rommet. Ingen skal visstnok ha overlevd den første timen.

Cusack biter ikke på hotellsjefens historier, og smeller selvsikkert igjen døra med skiltet «1408» før han går inn i rommet, lykkelig uvitende om hva som venter ham.

Den første halvtimen av 1408 er til tider bitende god og et prakteksempel på historieoppbygning hvis mål er stemningsskapende og mystisk uhygge, med en nervøs forventning om hva som lurer seg bak neste klipp.

Men idet øyeblikk John Cusack åpner døren til rom 1408, så faller filmen totalt sammen. For det er paradoksalt nok når ting begynner å skje – når filmen skal levere de skremmende øyeblikkene som den så elegant har bygd opp i mot – at alt går skeis. Det som startet som en lovende psykologisk skrekk-thriller, endrer totalt karakter til et endeløst kaos og virvar av utidige effekter og håpløse grøssertriks. Filmen reduseres til en gjennomsnittlig amerikansk dusinvareskrekkfilm man helst vil unngå. Svenske Mikael Håfströms regi er ytterst slitsom, og en hjelpesløs John Cusack drukner i et hav av dårlige ideer.

Man sitter og håper at en slutt som er like god som begynnelsen skal komme og redde filmens ettermæle – men det skjer ikke.

Filmen har norsk kinopremiere denne helga, men du skal ikke se den.

Vurdering:

7 kommentarer om “1408 (2007)

Legg til din

  1. Helt enig i at begynnelsen er best. Det er først når filmen forsøker for hardt på å være «skikkelig skummel» at den feiler. Synes fint denne kunne holdt seg til en mer nøktern stemning i stedet for å skli ut i kjedelige banaliteter.

  2. Dette er tull. Denne filmen er en psykologisk grøssthriller på høyeste nivå. Denne filmen er et levende bevis på at man kan lage en intelligent horrorfilm uten overdrivelse med blod og gørr. I det hovedpersonen tar seg inn på hotellet, da begynner svetteperler og spenning å bre se. I motsetning til omtale over, er det nettopp her spenningen begynner. Det er lenge siden jeg har sett en så god horrorfilm. En film som virkelig gjør deg klam i hendene. Likte du «The shining», liker du garantert denne.
    En av de beste i sjangeren.
    Jeg så den på kino, vet ikke hvordan de glimrende effektene fra rom 1408 tar seg ut på tv/dvd, men regner med at de er bra der og. Løp og kjøp/se.

  3. Jeg takker for innspillet. Men påstanden din om at «likte du The Shining, liker du garantert denne», forstår jeg ingenting av. Jeg elsker The Shining…

  4. The Shining er ein av favorittane mine innan skummel film, gir meg stadig grøss kvar gong eg ser den igjen. 1408 har potensiale, synst historia er god nok, men det blir aldri skummelt. Å samanlikne den med The Shining er på tryne, har ingenting i mot at folk kan like begge to derimot..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: