Little Dieter Needs to Fly (1997)

Fra han tidlig i barndommen opplevde å se sin tyske hjemby bli angrepet av allierte fly under 2. verdenskrig, bestemte Dieter Dengler seg for hva han ville gjøre med livet. Han ville fly.

Da krigen var over, reiste en 18 år gammel Dieter til USA for å bli en del av US Air Force. Men muligheten for å fly meldte seg aldri. Ikke før han meldte seg inn i marinen, der han fikk den nødvendige opptreningen, og kort tid etter ble sendt av gårde til Vietnam.

Tidlig under oppdraget i Vietnam blir Dieters fly skutt ned, og etter kort tid på bakken blir han tatt til fange av soldater i Laos og plassert i en fangeleir sammen med andre krigsfanger. Der utsettes han for tortur og sulter nesten i hjel før han bestemmer seg for å rømme, barbeint gjennom en endeløs jungel i regntiden.

Siden det er Dieter Dengler som selv forteller historien i denne dokumentaren fra 1997, så er det ingen hemmelighet at han utrolig nok kommer unna med livet i behold (bildet nedenfor viser hvilken forfatning han var i da han ble reddet).

Filmen er regissert av Werner Herzog, som har en egen nese for å finne grensesprengende fascinerende personer og plassere de foran kamera, enten det er fiksjon eller fakta. Her overlater han scenen til Dieter Dengler som i en alder av 60 år ser tilbake på det han beskriver som sin beste periode i livet. Med stor innlevelse, entusiasme og øye for detaljer er han en eminent historieforteller av natur, slik at Herzog klokt trekker seg selv ut av historien. Man merker at enkelte sekvenser kanskje er mer regissert enn nødvendig, men det er den sterke historien, i all sin enkelhet formidlet av Dieter Dengler, som gjør sterkest inntrykk. Både bakgrunnen; måten han forteller og gir eksempler fra sin fattige oppvekst i det krigsherjede Tyskland, hvordan han klarer å uttrykke drømmen om å fly som vokser frem, og hvordan han tenkte og handlet etter at han ble tatt til krigsfange i Laos.

Werner Herzog innleder filmen med å besøke Dieter Denglers bopel i USA. De ser på bilder, snakker sammen og vi får en følelse av hvem han er, og hva han har vært gjennom. De reiser til den tyske småbyen Wildberg hvor Dieter forteller om egen oppvekst i fattige kår. Filmens hoveddel foregår imidlertid i Laos, og det er en sterkt preget Dieter som ankommer stedet han ble holdt til fange.

Ved hjelp av lokale amatørskuespillere, iscenesetter Herzog ulike situasjoner med Dieter; hvordan han ble behandlet og torturert i fangenskap, hvordan han lirket seg fri fra håndjern, hvordan han på frifot skapte ild osv. Dieter forteller også at han rømte fra leieren sammen med en annen amerikansk fange, Duane W. Martin, og om deres forhold som vokste raskt og sterkt i et felles skjebnefellesskap, inntil Duane ble halshugget av en machete kort tid før et amerikansk helekopter kom og sikret livet til Dieter Dengler.

I 80 engasjerende minutter, forteller Little Dieter Needs to Fly en sterk heltehistorie i et testament på et unikt, enestående liv. I filmen forteller riktignok Dieter at det kun er de som døde so er helter. Ikke han.

Få år etter at dokumentaren ble spilt inn, døde Dieter Dengler.

PS! Werner Herzog har nylig regissert en spillefilm basert på Dieter Dengler sine opplevelser i Laos (Rescue Dawn). Den filmen skal jeg ta for meg i løpet av de nærmeste dagene.

Vurdering:
8.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: