Rescue Dawn (2006)

Nesten ti år etter at Werner Herzog lagde dokumentarfilmen Little Dieter Needs to Fly om den tysk-amerikanske flygeren Dieter Dengler som ble tatt til fange i Laos under Vietnam-krigen, har den tyske regissørkjempen nå brukt den imponerende historien som utgangspunkt for spillefilmen Rescue Dawn. I rollen som Dieter Dengler: Christian Bale.

Les gjerne mer om dokumentarfilmen i omtalen min av Little Dieter Needs to Fly.

Dieter Dengler skal ut på sitt første oppdrag som pilot for de amerikanske styrkene under Vietnam-krigen; et hemmelig oppdrag som skal ta ham over grensen mot Laos.

Men kort tid etter at Dengler flyr inn i det krigsfiendtlige luftrommet over Laos, fyres det av skudd mot flyet hans. Flyet styrter, men Dengler klarer å unnslippe før flammene for alvor tar tak i flyrestene. Plutselig befinner Dieter Dengler seg på bakken i et jungelområde, i fiendens land, overlatt til seg selv. Han er i realiteten sjanseløs, og det er bare et tidsspørsmål før han fanges.

Filmen har ikke vart mange minuttene før asiaterne finner Dieter Dengler og kaster ham inn i en primitiv fangeleir, der det allerede befinner seg en håndfull likesinnede som har kjempet på amerikansk side.

rescue-dawn.jpg

I Rescue Dawn har Werner Herzog valgt å se bort fra Denglers bakgrunnshistorie. Sånn sett mister filmen en dimensjon sammenlignet med Little Dieter Needs to Fly. Men så er det også snakk om to forskjellige sjangere. Det er historien i jungelen og fangeleieren Herzog vil fortelle.

Etter en litt treg åpning, og med en flykrasj som lukter av b-film, tar det seg kraftig opp når vi blir kjent med karakterene og miljøet innenfor fangeleieren. I bakhodet svirrer hele tiden historiene Dengler fortalte i dokumentarfilmen. Samtidig tilfører Herzog historien litt ekstra med sine skjeve observasjoner og særegne humor. Det han likevel ikke klarer er å dramatisere historien like sterkt som Dengler fortalte den i Little Dieter Needs to Fly. Men så blir det også litt som først å lese en bok og deretter se filmen.

Herzog faller også litt mellom to stoler når han på den ene siden forsøker å gjøre en Hollywood-film om en helteskikkelse, samtidig som han virker å ha en slags metodisk tilnærming til historien som gjør at effektive dramaturgiske grep langt på vei havner i andre rekke. Spesielt i filmens første halvdel.

Herzog har imidlertid vist tidligere at han er i sitt rette element når han beveger seg inn i jungelen, og for all del, han har også her puttet inn mange gode og vittige sekvenser. Skuespillerne er også solide. Christian Bale er flink til å gå ned mange kilo på kort tid, og selv om dette ikke er like ekstremt som i The Machinist, så ser man at han igjen har gått dedikert inn for oppgaven. Han gjør for øvrig rollen rimelig bra, selv om det nok ville blitt mer autentisk om man hadde funnet en tysk-amerikansk skuespiller til rollen med rett aksent. Faktisk tok jeg meg selv i å bli mer imponert over Steve Zahn i rollen som rømningsvenn Duane Martin (også han har gått ned mange kilo). Zahn kan mer enn å være sidekick i samlebåndskomedier.

christian_bale_and_steve_zahn2.jpg

Jeg skulle ønske Werner Herzog hadde klart å formidle den smerten og det faenskapet Dieter Dengler og de andre fangene var gjennom langt sterkere. At Herzog velger å gjøre historien, som ble langt mer nøkternt fortalt i dokumentarfilmen, om til en tradisjonell Hollywood-historie, har jeg mindre problemer med. Også at han har pyntet en del på historien, i Denglers favør, for å la ham fremstå som den udiskutable helten i fangeflokken. Unødvendig fordi Dieter Dengler allerede hadde utrettet mer enn nok til å sikre heltestatus, men kanskje nødvendig når Herzog tydeligvis ville gjøre historien til en utpreget Hollywood-greie.

Jeg foretrekker dokumentaren, og jeg tror ikke det bare er fordi jeg så den først. Rescue Dawn er også god, men det er til forskjell fra Little Dieter Needs to Fly en type film som ikke klarer å skille seg ut og som heller ikke vil bli husket veldig lenge.

Vurdering:
6.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: