Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Så er den her: den svært etterlengtede filmversjonen av Sweeney Todd i Tim Burtons stilsikre regi.

Historien er basert på den berømte Broadway-musikalen om barbereren Benjamin Barker. Det er 15 år siden en dommer sendte ham uskyldig i eksil slik at han kunne kaste seg over barbererens vakre og gravide kone. Når Benjamin Barker kommer tilbake til London, har han endret identitet til Sweeney Todd og har slipet barberkniven for en hevn av det blodige slaget.

Sweeney Todd byr på klassisk Burton-estetikk; dunkelt og fantasifullt i en gjennomført karikert verden, men samtidig med et bankende hjerte under den mørke overflaten. Johnny Depp stråler i hovedrollen som syngende barberer på blodig hevntokt. Ubarmhjertig, men karismatisk. Da en skute kommer seilende langs Themsen i filmens første scene, må jeg innrømme at jeg følte en viss lettelse over at det var med Sweeney Todd ombord. Ikke Jack Sparrow.

For øvrig var jeg på forhånd litt spent på hvor musikalsk filmen ville være. Markedsføringen hadde vært litt tvetydig på akkurat det. Vel, filmen viste seg å inneholde overraskende mye musikk. La det være helt klart: dette er en gjennomført filmmusikal. Handlingen bæres frem av musikk. Karakterene formidler følelser gjennom musikk. De store konfliktene skjer gjennom musikk.

Men når musikken glir i ett med Burtons mørke og stilfulle stemningsbilde, er det bare med på å forsterke filmens fortreffelige særpreg. Etter hvert lever også filmen opp til sitt forhåndsrykte som en morbid og blodig affære, men Burton holder det hele tiden smakfullt. Selv nærbilder av blodig strupekutting blir på et vis eventyrisk vakkert her (noen vil nok være uenig og likevel velge å se bort).

Dette er rett og slett svært fornøyelige saker, og absolutt en av Burtons beste verk. Som alltid fra den kanten; visuelt storslagent og interessant. Men her også med en fornøyelig historie og fremragende skuespillere. Se blant annet opp for Sacha Baron Cohen som gjør en ustyrtelig morsom gjesteopptreden. Den alltid like fremragende Alan Rickman, Burton-gjengangeren Helena Bonham Carter og den imponerende barneskuespilleren Ed Sanders utfyller Johnny Depp i et perfekt castet ensemble.

En mørk og velsmurt filmmusikal som må oppleves på kino.

Vurdering:
8.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: