The Mist (2007)

Med The Shawshank Redemption og The Green Mile under beltet, er det vanskelig ikke å ha forventninger når Frank Darabont på nytt kaster seg over noe Stephen King har forfattet. For etter en lang pause er regissøren nå tilbake og forsøker seg med The Mist.

Tett tåke siver nedover fjellsiden og legger seg spøkelsesaktig over innsjøen ved en amerikansk småby. Familiefaren Dave Drayton (Thomas Jane) tenker ikke særlig over det. Sammen med sønnen kjører han til det lokale supermarkedet for å handle inn noe utstyr til å fikse opp i skadene etter en storm som har herjet. Alt foregår som normalt, inntil en blodig mann kommer løpende mot butikkens glassfasade skrikende i dødsangst om at tåken er alt annet enn harmløs.

Så lenge Darabont klarer å beholde mystikken rundt hva som skjuler seg i tåken, er The Mist en fremragende film. Men når han ganske tidlig i historien velger å vise oss monsteret (eller i hvert fall deler av monsteret) får jeg noen uheldige assosiasjoner til tullefilmen Eight Legged Freaks. En fornøyelig film, for all del, men neppe den stemningen Darabont er ute etter å skape i The Mist. Jeg blir litt forvirret over hva slags film Darabont egentlig sikter seg inn på, og det gjør dette til en litt rar filmopplevelse.

Filmen er best og på sitt mest skremmende når den skildrer menneskelivet i supermarkedet, og antyder at de virkelige monsterne finnes her inne og ikke ute i tåken. Selve kampen mot monstrene blir litt for mye komedie og halvdårlige effekter. Darabont burde hatt fokus på menneskene, og samtidig gjort trusselen utenfor mer mystisk og mindre synlig.

Jeg spådde Thomas Jane en stor fremtid etter å ha sett ham i Stander for noen år siden, men han klarte aldri å engasjere meg veldig i hovedrollen her. Det er isteden Marcia Gay Harden som stjeler showet som et dommedagsprofeterende og irriterende kvinnemenneske som får menneskemassene i supermarkedet med seg i en skrudd kristen retorikk. Darabont har også tatt med seg William Sadler som han brukte i både The Shawshank Redemption og The Green Mile. Sadler gjør som alltid en god jobb.

Darabont avslutter historien på en kontroversiell måte som har skapt debatt, og ikke bare fordi den bryter med Stephen Kings versjon. Men det er nettopp den kjølige slutten som for meg blir stående igjen som høydepunktet i The Mist. Det sies også at Stephen King skal ha vært så imponert over filmens slutt at han gjerne ville brukt den i boka, hvis han bare hadde kommet på den…

Vurdering:
6.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: