Capote (2005)

Vurdering:

USA 2005 | Regi: Bennett Miller | Spilletid: 114 min | IMDb

En vinterdag i 1959 begår to menn en grusom handling i Kansas. Åstedet er et hus i landelige omgivelser hvor en hel familie likvideres. Da Truman Capote tilfeldigvis kommer over en avisartikkel som beskriver hendelsen, fatter han umiddelbart interesse og får nærmest et kall om at dette er noe han bør skrive om. Og det gjør han.

Han reiser til Kansas for å føle på nærmiljøet og se hvordan samfunnet har respondert på tragedien. Det gjør han ved å intervjue mennesker. Gradvis går det opp for han at denne saken har så mange sider og er blitt så omfattende, at han istedenfor å skrive en artikkel for The New Yorker — som opprinnelig var planen — bestemmer seg for å forfatte en bok om hendelsen.

Og når gjerningsmennene blir fanget og Capote får tillatelse til å snakke med dem, så avdekkes både deres og hans personlighet. Prosessen trekker ut i tid og setter sitt preg på mennesket Truman Capote. Han er fullt ut oppmerksom på de etiske kvalene og sin dobbeltrolle som forfatter på den ene siden, og det fortrolige forholdet som gradvis er oppstått mellom ham og fangene på den andre siden. Mennesker som venter på døden, men likevel lever i et håp. Capote er derimot avhengig av å fullføre sin bok. Og den skriker etter en slutt: de må dø – og helst ganske snart.

Det er ingen hemmelighet at det til slutt ender med at Capote får fullført sitt prosjekt og gir ut boka In Cold Blood (en tittel med minst to betydninger) som raskt ble omtalt som et litterært mesterverk og fremdeles blir det. Men før det – når handlingen i filmen starter – bør det nevnes at Capote allerede hadde rukket å oppnå stjernestatus i kjølevannet av Breakfast at Tiffany’s, og dermed hatt anledning til å menge seg med de celebritetene som ønsket hans selskap – og det var det mange av. Hans nærmeste venninne, som ledsaget ham gjennom arbeidet med In Cold Blood var for øvrig forfatteren Harper Lee (spilt av Catherine Keener) som vant Pulitzer Prize for To Kill a Mockingbird rundt denne tiden (som ble til en praktfull film noen år senere).

Capote kan sies å være en todelt film. For det første forteller den en høyst interessant historie om det grundige researcharbeidet Truman Capote gikk gjennom i forkant av sitt endelige bokprosjekt. Men filmen er vel så interessert i å utforske mennesket Truman Capote. Gjennom ulike vinkler blir vi kjent med en sjeldent fascinerende person med urovekkende mange sider.

I filmens begynnelse ser vi hovedsaklig den eksentriske, livelige og nysgjerrige siden ved forfatteren. Men etter hvert avdekkes flere lag, og følgelig fremstår Capote som et splittet menneske med tvilsom moralsk forfatning, selvopptatt som få, tidvis usikker og innadvent, men i enkelte settinger munter og i sitt ess når det bys opp til fest. En kompleks person med et vidt spekter på mange måter, og den særegne stemmen blir prikken over i’en. De som måtte mene at det blir overdrevent, kan informeres om at Hoffman faktisk har underspilt Capote sin karakteristiske stemme!

Det er nok ganske sikkert en fordel å ha lest boka (noe jeg ikke har gjort) eller sett filmatiseringen av In Cold Blood (noe jeg har gjort), men langt i fra nødvendig. Filmen er praktfull i seg selv. Og på den andre siden vil du helt sikkert få lyst å utforske boka etter å ha sett denne filmen.

Det har blitt sagt og skrevet mye om hvor fantastisk Philip Seymour Hoffman er, og derfor skal jeg ikke brette videre ut om det, men det er faktisk umulig å overvurdere prestasjonen. Han er suveren. Høy kvalitet er det også på Bennett Millers stramme regi og det minimalistiske fotoarbeidet som faktisk minner om legendariske Conrad L. Halls fra 60-tallets In Cold Blood-filmatisering. Tidsepoken er nydelig gjengitt.

I løpet av om lag to timer med Capote, så ble alle mine behov når det kommer til film mettet. Dette er en film som stimulerer både hjertet og hjernen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: