Red (2008)

7
redposter

Trygve Allister Diesen overtok regiansvaret på Jack Ketchum-filmatiseringen Red etter at Lucky McKee kastet inn håndkleet i en tidlig fase. Med innleide norske medhjelpere bak kamera, et allerede velcastet ensemble foran kamera, og det skrevne materialet servert av kultforfatter Jack Ketchum, har Diesen landet en stilsikker, lavmælt og tidvis suggerende psykologisk spenningsfilm.

Men den største symbolske buketten med roser gir jeg til en enestående Brian Cox som gestalter hovedrollen Avery Ludlow; en krigsveteran som gjennom livet har mistet hele familien, og har levd de siste 14 årene med hunden Red.

Når en uoppdragen tenåringsgutt helt utmotivert skyter Red til døde mens han og kameratene flirer, og verken guttenes foreldre eller rettsvesenet bryr seg nevneverdig, må Ludlow selv ta affære – på sin egen måte. Han har kanskje mistet alle, og bærer preg av det, men har fortsatt en sterk rettferdighetssans som indre drivkraft. Hvem vet, kanskje kan den også være til hjelp for andre.

Ludlow bærer på en personlig bakhistorie som gjør en i utgangspunktet tradisjonell hevnhistorie til noe langt dypere og sterkere. Cox formidler en kompleks personlighet; preget av tragiske livserfaringer, og kjempende mot indre demoner – og ytre urettferdighet.

En sedvanlig slesk Tom Sizemore og Robert Englund med fårete smil, beriker begge historien med karismatiske karakterportrett. På grensen til karikaturer, men såvidt innenfor.

Trygve Allister Diesen holder filmen stødig på veien med tradisjonelle fortellergrep, men ikke helt uten å gå på feilskjær. Et subplott om en kvinnelig nyhetsreporter som involveres i Ludlows historie, fungerer ikke optimalt. Det gjør heller ikke en skuffende enkel slutt.

Men for all del: Red er spennende og følelsesmessig medrivende, alt innenfor en noenlunde realistisk kontekst i et befriende avbalansert filmspråk som gir rom for virkelig storhet i Brian Cox’ skuespill.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: