Somers Town (2008)

somerstown2

7

Shane Meadows er av de regissørene jeg virkelig har åpnet øynene for de siste par årene, særlig i kjølvannet av Dead Man’s Shoes og sist This Is England.

Og igjen tar Meadows oss ned på britisk gateplan; med et nytt innsiktsfullt innblikk i livene til mennesker som kjemper seg gjennom en uglamorøs arbeiderklassehverdag, mens erfaringene de høster får dem til å se på tilværelsen med nye øyne.

Filmen forteller om Nottingham-gutten Tomo (Thomas Turgoose) som reiser alene til London, uten at han har noen å reise verken fra eller til. Første dag i den enorme metropolen blir han banket opp av en guttegjeng, før han treffer på en polsk immigrantgutt i jevngamle Marek (Piotr Jagiello) som bor alene i en leilighet med en far som stort sett jobber og drikker når han først har fri. De to guttene utvikler et umiddelbart vennskap, og filmen følger de hverdagslige utfordringene og eventyrene til disse to guttene i et moderne London, på godt og vondt.

somerstown

Det var Shane Meadows som plukket opp Thomas Turgoose fra gata og plasserte ham foran kamera i suksessfilmen This Is England. Her er han tilbake, og unge Turgoose står nok en gang for en uskolert attityde i et uttrykksfullt, men nøkternt spill som sikrer Meadows all den realismefølelsen han ønsker. Nesten like god er Piotr Jagiello i rollen som polsk innvandrergutt.

Somers Town er langt fra et postkortbilde av «sommerbyen» London; det er isteden en smal, filmatisk interessant, lekende, nær britisk sosialrealisme, men likevel noe annet… det er en episodisk skildring av to gutter som møtes i London – to kontrastfylte personligheter som sammen skaper en særegen dynamikk – og vi får bli med dem gjennom noen berikende sommerdager.

Resultatet er en pen og presis fortalt film i liten skala. Og nok en bekreftelse på at få gjør denne typen filmer bedre enn Shane Meadows, selv om hans to foregående nok er enda mer dyptpløyende og tematisk «betydningsfulle».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: